Quantcast
Channel: Lefkada’s Secrets – My Lefkada
Viewing all 174 articles
Browse latest View live

Ο Μαρκάς

$
0
0

DSC_0505

Κείμενο-Φωτογραφίες: Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Πλατεία της πόλης της Λευκάδας, δυτικά της κεντρικής αγοράς της πόλης μεταξύ των οδών Ιωάννου Μαρίνου, Αναστασίου Σκιαδαρέση και Λοχαγού Νικ. Ροντογιάννη.

Πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη “mercato” που θα πει αγορά. Γιατί ακριβώς εκεί ήταν η Δημοτική αγορά της πόλης μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘30, λίγο πριν χτιστεί στο σημείο αυτό το Δημοτικό Σχολείο της χώρας της Λευκάδας.

Ο “Μαρκάς”, η αγορά,  ήταν ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο με πρόσοψη στο δρόμο που  πάει προς τα δικαστήρια (οδός Σκιαδαρέση). Έδινε τη δυνατότητα στους “αστέγους” επαγγελματίες ευπαθών προϊόντων (ψάρια – κρέατα – λαχανικά) να έχουν ένα μόνιμο πόστο, μια «μπάγκα» (banca) όπως λέγανε. Επίσης στέγαζε και τα  σφαγεία των  ζώων.

Εκτεινόταν νοτιοανατολικά, σύρριζα με το μαντρότοιχο του κτιρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και έφτανε μέχρι τη νοτιοδυτική γωνία του. Η άλλη παράλληλη σειρά οριοθετούνταν από τη σημερινή οδό Σκιαδαρέση.

Ο “Μαρκάς” αποτελούνταν από δυο παράλληλες σειρές συνεχόμενων μαγαζιών. Τα μαγαζιά ήταν ισόγεια, με μια πόρτα και ένα χαμηλό πλατύ παράθυρο στην πρόσοψη, ενώ στο πίσω μέρος είχαν στενόμακρους φωταγωγούς ψηλά με κάθετη σιδεριά.

Η στέγη του ήταν κεραμοσκέπαστη και προεξείχε περίπου ένα μέτρο από το κτίριο, σχηματίζοντας υπόστεγο που υποβάσταζαν ξύλινες κολώνες. Εκεί που τελείωνε το «πεζοδρόμιο» που σχημάτιζε το υπόστεγο και σε όλο το μήκος της σειράς των μαγαζιών, ένωναν τοιχάκια, σε ύψος περίπου 1.50 μέτρο, που στη μέση τους, δυο ψηλές πετρόχτιστες  κολώνες, άφηναν ανάμεσα τους περάσματα για εισόδους περίπου 1 – 1.20 μ που έκλειναν με ψηλά σιδερένια πορτόνια.

Πάνω από τα τοιχάκια, από τις τέσσερις γωνίες των σειρών των μαγαζιών μέχρι τις κολώνες των εισόδων, υπήρχαν κιγκλιδώματα από  όρθιες σιδερένιες βέργες, σε σχήμα λόγχης, που στήριζαν δυο οριζόντιες εντοιχισμένες σιδερένιες τραβέρσες.

Στη μέση περίπου της πλατείας, στο χώρο που έμενε ανάμεσα από τα μαγαζιά, υπήρχε μια ψηλή πέτρινη τετράγωνη βρύση. Κάτω από τη βρύση μια τετράγωνη γούρνα δεχόταν τα νερά, που με δυο αυλάκια κατέληγαν στα κεντρικά αυλάκια, που ήταν μπροστά στη σειρά των μαγαζιών.

Λένε ότι όταν πρωτοφτιάχτηκε ο “Μαρκάς” ήταν στεγασμένος με τζαμαρία που όμως καταστράφηκε. Επίσης, στο χώρο που υπήρχε στο πίσω μέρος του, εκεί που ήταν το υπόστεγο της ψαραγοράς, υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του 20, χτιστό, πυργωτό, τετράπλευρο ρολόι, που όταν έπεσε, ο μηχανισμός του μεταφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο.

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε αγορά ούτε σχολείο. Το Δημοτικό Σχολείο κατεδαφίστηκε το 1983 ως ετοιμόρροπο. Ως απομεινάρια του σχολείου υπήρχαν μέχρι πρόσφατα μεγάλοι ευκάλυπτοι, τους οποίους ο Δήμος Λευκάδας απομάκρυνε το 2012.

Πλέον, στη θέση του σχολείου υπάρχει μια μάλλον συμπαθητική πλατεία, που φιλοξενούσε το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας από το 1983 μέχρι το 1989 και που γύρω της την «πνίγει» ο πολιτισμός και η θρησκευτική παράδοση του νησιού.

Στην βόρεια πλευρά της φιλοξενείται, στο άλλοτε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λευκάδας με τον μεγάλο κήπο της. Στα ανατολικά της η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, η Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας «Θεόδωρος Στάμος» και το κτίριο του ΚΑΠΗ.

Οι Ιεροί Ναοί των Αγίων Αναργύρων και της Παναγίας των Ξένων συμπληρώνουν το σκηνικό γύρω από το χώρο της πλατείας.

Στην πλατεία τις εντυπώσεις «κλέβουν» το συντριβάνι και τα δυο γλυπτά, η προτομή του Ιστορικού Νίκου Σβορώνου  (έργο του Μέμου Μακρή)  και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Το καλοκαίρι του 2014 στην πλατεία έλαβε χώρα το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Λευκάδας, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Πηγές:

Παναγιώτη Τ. Ματαφιά (Νότη Μπρανέλου) “Απ΄τον Άη Μηνά ίσαμε τον Πόντε” Αθήνα 1992

http://enirikos.blogspot.gr/2013_05_15_archive.html

http://2lyk-lefkad.lef.sch.gr/new/_files/project/dromoi.pdf

DSC_0235 (4) DSC_0238 (2) DSC_0240 DSC_0467 DSC_0512 DSC_0990


Ο μικρός ναός της Ανάληψης στον Πόρο

$
0
0

DSC_0488

Προσεχώς υπό κατάρρευση; 

 

Γράφει η Χρυσούλα Σκλαβενίτη στο προσωπικό της blog lefkadapatridamou

 

Η πρώτη «επαφή» μαζί του, στη κεντρική διασταύρωση προς Πόρο και Μικρό Γιαλό. Η χαρακτηριστική πινακίδα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων υποδεικνύει την πορεία προς το ναό.
Βέβαια στη συνέχεια δεν πρόσεξα άλλη πινακίδα, και αν δεν ήταν ο ξεναγός μου ο Σπύρος, μάλλον δεν θα τον είχα επισκεφτεί μιας και δεν ήταν στη λίστα μου: «εκκλησίες του Πόρου».

Τον βρήκα, λοιπόν, σε ένα χωμάτινο δρόμο, λίγο πιο έξω από το χωριό!

Οι μόνες, δυστυχώς, πληροφορίες που μπόρεσα να συγκεντρώσω για το μικρό αυτό ναό είναι ότι είναι της εποχής της Ενετοκρατίας (1684-1797) και ότι οι τοιχογραφίες του είναι του 16ου αιώνα.

Τοιχογραφίες, που χρήζουν άμεσης «φροντίδας»!
Όπως και το ίδιο το εκκλησάκι άλλωστε, που έχει υποστεί πολλές ζημιές από σεισμούς και από τον χρόνο και με το ζόρι κρατιέται ακόμα όρθιο!

DSC_0483 DSC_0484 DSC_0485 DSC_0487 DSC_0489 DSC_0492 DSC_0493 DSC_0494 DSC_0497 DSC_0499 DSC_0501 DSC_0502 DSC_0504 DSC_0505 DSC_0507

Οι παλιές πόρτες της Καρυάς

$
0
0

DSC02953

Άκου λοιπόν να μαθαίνεις!

Το karyalefkadas.blogspot.gr είναι ένα site με πλούσιο κι εμπεριστατωμένο υλικό για το χωριό της Καρυάς αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Προσεγμένα κείμενα με ποιότητα, αισθητική και σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία σε ταξιδεύουν στο όμορφο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας. Εκεί εντοπίσαμε μεταξύ των πολλών αξιόλογων αναρτήσεων το κείμενο που ακολουθεί για τις παλιές πόρτες της Καρυάς:

 

Ένας περίπατος στα σοκάκια της Καρυάς ήταν και θα είναι μια ανεξάντλητη πηγή εξερεύνησης. Τι κι αν τα έχεις χιλιοπερπατήσει, πάντοτε κάτι θα βρεθεί να σου τραβήξει το βλέμμα, να σου κινήσει την περιέργεια, να σε κάνει να κοντοσταθείς να το κοιτάξεις ξανά, να σου σκαλίσει τη φαντασία και να να σε ταξιδέψει σε περασμένες εποχές. Δεν είναι μόνο οι γνωστές φυσιογνωμίες που θα συναντήσεις. Αυτές που ίσως σε κοιτάξουν περίεργα ρωτώντας σε το αμίμητο: «Τίνος είσαι ψχούλα μ;», κι αφού απαντήσεις περιχαρής, να δεχθείς άμεσα την επόμενη ερώτηση «Και ποιόνε χαλεύς;»……

 

Είναι και η κάθε πέτρα που θα συναντήσεις, η γκρεμισμένη λιθιά που την κυρίευσε ο κισσός, το λουλουδιασμένο πορτόνι, η ρωγμή στον κιτρινισμένο τοίχο, η σάπια καμινάδα που χρόνια έχει να καεί, το σπασμένο ξύλινο παντζούρι από το παράθυρο που λες και μια κλωστή το κρατάει για να μην πέσει, οι πρασινάδες στις ερημωμένες αυλές και τόσα άλλα που θα δεις σε κάθε ερειπωμένο πέτρινο σπίτι και θα σε γεμίσουν με εικόνες, όμορφες εικόνες του τόπου που σε γέννησε.

DSC03911

Ολοκληρώνοντας τον μαγικό περίπατό σου σίγουρα σταμάτησες να θαυμάσεις για λίγο τις πανέμορφες σιδερένιες πόρτες που κοσμούν ακόμα τα παλιά σπίτια της Καρυάς. Άλλοτε ερμητικά κλειστές με χορτάρια να ξεφυτρώνουν από τη χαραμάδα τους, άλλοτε μισάνοιχτες ως στήριγμα της οροφής που καταρρέει μέρα με τη μέρα, άλλοτε ετοιμόρροπες με μοναδικό στήριγμα το λουκέτο που τις συνδέει, άλλοτε όρθιες, υψωμένες σε σωρό από συντρίμμια, ως μοναδικοί μάρτυρες πως κάποτε στο μέρος αυτό υπήρχε κάποιο σπίτι.

 

Αυτές οι εικόνες είναι που θα σε παρακινήσουν να ρωτήσεις και να μάθεις την ιστορία της καθεμιάς ξεχωριστά και να συλλέξεις πολύτιμα στοιχεία για τους μαστόρους που τις έφτιαξαν, για ιστορίες που συνδέονται άρρηκτα με τις παραδόσεις, τις τέχνες και τις συνήθειες των Καρσάνων παλαιότερων χρόνων. Και κάπως έτσι από στόμα σε στόμα έχεις να αφηγηθείς και σε μας σήμερα τόσες πολλές πολύτιμες πληροφορίες όσες δεν ματάκουσες ποτές.

DSC02672

Άκου λοιπόν να μαθαίνεις….

 

Τα περισσότερα σπίτια είχαν σιδερένιες πόρτες. Αυτές αντικατέστησαν μετά από χρόνια τις ξύλινες και άντεξαν μέχρι σήμερα. Οι σιδερένιες συνήθως ήταν μονόφυλλες. Είχαν τζάμι, μπροστά από το οποίο υπήρχε μασίφ σιδερένιο κάγκελο σε πληθώρα σχεδίων. Σπάνια θα συναντήσεις πόρτα με το ίδιο σχέδιο στο κάγκελο! Τα χρώματα δε είναι ποικίλα.

 

Ένας από τους βασικότερους λόγους που προτιμούσαν τα χρόνια εκείνα σιδερένιες πόρτες ήταν γιατί η Καρυά, εκτός των άλλων, είχε αξιόλογους μαστόρους, σιδεράδες. Από τους πιο παλιούς σιδεράδες ήταν ο Γιώργος Κατωπόδης- Ματαγιάς και αργότερα ο γιος του, Αντρέας που ακολούθησε το επάγγελμα μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Ένας ακόμα μάστορας που ασχολήθηκε με το επάγγελμα ήταν ο Δρυμωνιώτης Στέφανος Φέτσης, σύζυγος της Καρσάνας Χαρίκλειας Αρβανίτη- Παλάτα. Ο Στέφανος Φέτσης ξεκίνησε δουλεύοντας με τα εργαλεία που αγόρασε από τον κατασκευαστή των περίφημων λευκαδίτικων μαχαιριών, Σταύρο Κατωπόδη – Μαστρο Σταύρο.

 

Ξύλινες πόρτες σήμερα δεν διασώζονται πολλές. Οι ξύλινες συνήθως ήταν δίφυλλες και τις τοποθετούσαν στα κατώγια- οι γνωστές κατωγόπορτες. Οι ξύλινες πόρτες είχαν σιδερένιες χειροποίητες κλειδαριές με μεγάλα σιδερένια κλειδιά. Στο κέντρο εσωτερικά του αριστερού φύλλου της κατωγόπορτας έβαζαν είτε ξύλινο είτε σιδερένιο υποστύλωμα που ακουμπούσε στον τοίχο και κρατούσε κόντρα για να μην ανοίγει. Αυτό το υποστύλωμα ήταν γνωστό ως «κανδέλα» ή «καδνέλα». Από τους πιο γνωστούς μαστόρους της εποχής ήταν ο Τριαντάφυλλος Κατωπόδης – Κοτέλας και ο συνεργάτης του Κώστας Κατωπόδης-Νικολάρας. Αργότερα ένας άλλος Καρσάνος ο Μήτσος Κουκουλιώτης, μάστορας που διατέλεσε και πρόεδρος του Αγροτικού Συναιτερισμού Καρυάς.

Θαυμάστε τα αριστουργήματα που κατασκεύασαν τα σκληρά χέρια του μαστόρων της Καρυάς στο karyalefkadas.blogspot.gr

Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του Λευκάδιου Δημήτρη Ε. Σολδάτου στην Πάτρα

$
0
0

soldatos9

Την περασμένη Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015 ο Συλλογος των εν Πάτρας Λευκαδίων διοργάνωσε μία πνευματική εκδήλωση με «Λευκαδίτικο» χαρακτήρα.

Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Λευκάδιου ποιητή Δημήτρη Ε. Σολδάτου με τίτλο «Καφέ Ρετρό» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2007).

Η παρουσίαση έγινε στον φιλόξενο και υψηλής αισθητικής χώρο του Θεάτρου Αγορά στην οδό Καραισκάκη στην Πάτρα.

Η εκδήλωση διαρθρώθηκε σε τρείς ενότητες.

Προβολή Video για το βιβλίο. Στα βίντεο με συνοδεία εξαιρετικής μουσικής υπόκρουσης, ο ποιητής- αφηγητής με μεγάλη ευαισθησία μας εισήγαγε στην βαθύτερη ουσία της ποιητικής του δημιουργίας.

Ο Φάνης Δίπλας και η Αλέκα Ράπτη απήγγειλαν εξαιρετικά ποιήματα από την συλλογή.

Μελοποιημένα τραγούδια της συλλογής από τον εξαίρετο συνθέτη Διονύση Γράψα παρουσίασε ομάδα νέων μουσικών από το νησί. Στο πιάνο ήταν ο Διονύσης Σκλαβενίτης στην κιθάρα ο Βαλεντίνος Σταματέλος και στο φλάουτο η Έλλη Χαλκιοπούλου. Τραγούδησαν με ιδιαίτερη επιτυχία και με καταπληκτικές φωνές ο Βαλεντίνος Σταματέλος καί η Έλλη Χαλκιοπούλου.

Μαζί τους από την Λευκάδα ήρθε και ο Νίκος Τσιρίμπασης μαζί με την σύζυγό του, ο εκδότης της ποιητικής συλλογής, που συνεχίζει στο χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου στην Λευκάδα μια παράδοση πάνω από 100 χρόνια.

Την εκδήλωση τίμησαν πολλοί φίλοι και ο Λευκάδιος κ. Μελάς αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Πατρέων. Επίσης παρέστησαν ο Λευκαδίτης στην καταγωγή ποιητής και δικηγόρος Σπύρος Βρεττός, ο σκηνοθέτης Κώστας Μαλαμής, κ.α.

Ακολουθεί το βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση καθώς και φωτογραφίες.

(Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου).

soldatos9 soldatos1 soldatos2 soldatos3 soldatos4 soldatos5 soldatos6 soldatos7 soldatos8

Πηγή: www.thebest.gr/

Εγκλουβή: Το πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας, στο κέντρο του νησιού

$
0
0

DSC08128

Για το πως πήρε το όνομα του δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο ίσως η ονομασία του να οφείλεται στο ότι το χωριό είναι «εγκλωβισμένο», ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Πύργου και της Ελάτης (στα νότια), του Άη Λια (στα βόρεια), τα υψώματα Σελάκια (στα ανατολικά) και το ύψωμα του οροπεδίου του Άγιου Δονάτου (στα δυτικά). Πρόκειται για ένα αθέατο χωριό.

Η περιφέρεια του χωριού απλώνεται σε όλο το οροπέδιο και τα σύνορα της φτάνουν τα όρια των Χορτάτων και της Εξάνθειας δυτικά, της Καρυάς στα βόρεια, των Πλατυστόμων και της Βαυκερής ανατολικά και του Αγίου Ηλία νότια.

Θεωρείται από τα παλαιότερα χωριά του νησιού.

DSC_0322

Το χωριό υπήρχε ήδη από τα τέλη του 15ου αιώνα που πάτησαν οι Τούρκοι το νησί, και σύμφωνα με την παράδοση δεν ήρθαν ποτέ στην Εγκλουβή, «γιατί η Εγκλουβή είναι κλουβί». Αμέσως μετά την κατάκτηση του νησιού το 1479, έγινε για φορολογικούς λόγους καταμέτρηση των κατοίκων. Σε αυτές φαίνεται η Εγκλουβή να είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Λευκάδας με 84 φορολογήσιμες οικογένειες στα τέλη του 15ου αιώνα (κατάστιχο 1530/31) και 100 στις αρχές του 16ου (κατάστιχο 1641/42).

Επίσης αναφέρονται επιδρομές Αλβανών στα 1378-1385 και Τούρκων το 1479, σε παλαιότερο ίσως μικροοικισμό της περιοχής. Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε διατηρούνταν φυλάκιο με πολεμίστρες στη θέση Κόνισμα, Άγιοι Ανάργυροι, όπου φύλαγαν οι κάτοικοι βάρδιες.

(Ως παλαιότερος της Εγκλουβής οικισμός αναφέρεται το Παλαιοχώρι, 2,5 χμ περίπου νότια του σημερινού χωριού. Ήταν αθέατος από τη θάλασσα για τον φόβο των πειρατών. Περιστοιχίζεται από το Χαλασμένο Βουνί νότια, από τον Επάνω και Κάτω Πύργο ανατολικά, από την κορυφογραμμή πάνω από την πηγή της Κόϊτσας, Αργιάς Αλώνι βόρεια και άλλους χαμηλότερους λοφίσκους δυτικά. Παλιότερα υπήρχαν στην περιοχή αμπέλια, σήμερα έχει χωράφια. Στην τοποθεσία έχουν βρεθεί θραύσματα από κεραμίδια και πήλινα σκεύη, ένας τάφος κ.α. Η ίδια ονομασία υπάρχει και στο Νιοχώρι, στην Εξάνθεια (Παλιό Χωριό)).

DSC_0304

Επίσης υπάρχουν σημεία στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου που ευρήματα μαρτυρούν ότι έχουν κατοικηθεί. Πρόκειται για τις τοποθεσίες Λιθανόφλι, Μαγειριό και Θυρίδα.

Η Εγκλουβή αναφέρεται σε πωλητήριο χωραφιού στα 1615 που ο παπα-Συμεών της Κόκκινης Εκκλησιάς αγόρασε από τον Φράγκο Καλύβα από την Εγκλουβή, για 40 πρόβατα και 20 γίδια, ενώ αναφέρεται και στη διαθήκη του ιερομόναχου Συμεών Κονιδάρη του Αγίου Δημητρίου της Γράβας το 1626, που την υπογράφει ως μάρτυρας ο παπά Ιάκωβος Γληγόρης από την Εγκλουβή καθώς και στο πωλητήριο ενός χωραφιού κάποιου Θοδωρή Περδικάρη, της 8ης Νοεμβρίου του 1655. Eπίσης συναντάται σε πολλά μεταγενέστερα προικοσύμφωνα, πωλητήρια και διαθήκες με το όνομα «Ενκλουβή». Στον χάρτη του Coronelli (1687), υπάρχει μια μεγάλης έκτασης περιφέρεια με το όνομα Englouvis, διακρίνονται τα χαρακτηριστικά κουτάκια με την ίδια ονομασία, που υποδεικνύουν το χωριό και αναφέρεται και ο Άγιος Δονάτος (S. Donato).

DSC_0308

 

Στο χωριό ιδρύθηκε η πρώτη Αγροτική Ένωση το 1930 (που αποτελούσε μονάδα του Πανελλήνιου Κινήματος Αγροτικών Ενώσεων και μια από τις τρεις καλύτερες ενώσεις της Ελλάδας μαζί με τα Αμπελάκια και το Μεταλλικό), με σκοπό την γεωργική πολιτική των κατοίκων και την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι Εγκουβισάνοι, προοδευτικοί και πρωτοπόροι στους αγώνες κατά του κατεστημένου πολιτικού καθεστώτος, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις επιτυχίες του αγροτικού κινήματος στη Λευκάδα και υπήρξαν και πρωτεργάτες στην ίδρυση του ΤΑΟΛ το 1915. Το χωριό επίσης είναι γνωστό και ως «Μικρή Μόσχα» γιατί το ΚΚΕ αποτελούσε εκεί μεγάλη δύναμη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της γνωστής φακής στα χωράφια του οροπεδίου του Αγίου Δονάτου, αλλά και με άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές  εργασίες.

DSC_0702

Χαρακτηριστικό του οροπεδίου, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, είναι οι Βόλτοι. Πρόκειται για λιθόχτιστες θολωτές καλύβες που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους κυρίως τους θερινούς μήνες και χτίστηκαν από την εποχή της Ενετοκρατίας – Αγγλοκρατίας. Επίσης στο οροπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά αλώνια και πολλά πηγάδια.

Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Δονάτου, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εγκλουβής, γιορτή της φακής, που την επισκέπτεται πλήθος κόσμου από όλο το νησί, με κύριο έδεσμα το νόστιμό όσπριο και γλέντι που κρατάει ώρες.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Χρυσούλα Σκλαβενίτη

DSC_0350

Πηγές:

Π.Γ. Ροντογιάννης, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ, Τόμος Α΄ ΕΛΜ, Αθήνα 2006

Μιλτιάδης Δ. Κακλαμάνης, «Εγκλουβή Λαογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων της» εκδ. Γρηγόρη ΑΘήνα 2005

Οι Οθωμανικές πηγές για τη νεώτερη ιστορία της Λευκάδας (επιμέλεια Ηλίας Κολοβός), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης – 2013

Επαναλειτουργεί η Μαντολινάτα του Ορφέα! Από το χθες…στο σήμερα

$
0
0

mantolinata-orfea

Από το χθες στο σήμερα…

 

1935 : Ίδρυση του « Ομίλου Φιλοπρόοδων Νέων» – προάγγελος του Ορφέα.

 

25-03-1936 : Πρώτη εμφάνιση της Μαντολινάτας στον κινηματοθέατρο «Απόλλων»

 

mantolinata-orfea2

31-05-1936 : Εμφάνιση της Μαντολινάτας του Ομίλου στο κινηματοθέατρο «Απόλλων» με έργα κλασσικά, όπερες συμφωνίες κα.

mantolinata-orfea1

Νοέμβριος 1937: Ίδρυση Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Λευκάδας «Ορφεύς»

 

Ιανουάριος 1938 : Πρώτη εμφάνιση της Μαντολινάτας του Ορφέα. Ξημέρωμα Πρωτοχρονιάς , σαράντα νέοι με όργανα τραγούδησαν στους δρόμους της Λευκάδας «Εμπρός τα όργανα…………»

 

05-08-1950 : Βαρκαρόλα με την Μαντολινάτα ( δ/νση Κ. Κατσής ) , στα πλαίσια θερινού χορού που οργάνωσε ο Ορφέας στο μουράγιο του Κάστρου

mantolinata-orfea3

 

Αύγουστος 1956 : Γιορτές Λόγου και Τέχνης .Συμμετοχή χορωδίας – μαντολινάτας ( δ/νση : Ν. Θάνος)

mantolinata-orfea4

 

21-05-1957 : Εορτασμός της Ένωσης των Επτανήσων με συμμετοχή χορωδίας – μαντολινάτας

mantolinata-orfea5

Αύγουστος 1972 : Γιορτές Λόγου & Τέχνης: βαρκαρόλα , συναυλία χορωδίας-μαντολινάτας σε φωταγωγημένο σκάφος.

 

3-11-1973 : Δυνατός σεισμός καταστρέφει το κτίριο του Ορφέα και με την βροχή που ακολούθησε καταστρέφεται και μεγάλο μέρος του υλικού ( όργανα αρχείο κλπ)

 

27-12-1982 : Συναυλία χορωδίας στον κιν/θέατρο « Απόλλων» μαζί με την νεοσυσταθείσα , έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας , μαντολινάτα

( δ/νση : Δ. Γράψας )

 

01-07-1985 : Εμφάνιση χορωδίας-μαντολινάτας στο χωρίο « Νίκος Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας

( δ/νση: Δ. Γράψας )

mantolinata-orfea6

1990-2000 : Την μαντολινάτα του Ορφέα συνοδεύουν 15 παιδικές φωνές και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ένωσης των Επτανήσων.

( δ/νση : Α. Σγουρόπουλος)

 

2000-2011 : Αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος της μαντολινάτας λόγω καταστροφής των οργάνων.

 

Δεκέμβριος 2010 : Με στόχο τη διατήρηση και την προβολή της Επτανησιακής μουσικής παράδοσης το Δ.Σ. του Ορφέα αποφασίζει την επαναλειτουργία της μαντολινάτας.

 

Χριστούγεννα 2010 : Τα παιδία του Ορφέα τραγουδούν τα κάλαντα στην πόλη μας και με το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε αγοράζεται το πρώτο μαντολίνο. Παράλληλα παλαιά μέλη του Ορφέα , για τον ίδιο σκοπό δωρίζουν μαντολίνα και άλλα μουσικά όργανα στο Όμιλο.

 

Δεκέμβριος 2014 : Αγορά μουσικών οργάνων.

 

22 Ιανουαρίου 2015 :

Η Μαντολινάτα του Ορφέα ξεκινάει της πρόβες της , με παλαιά και νέα μέλη ,  υπό την διεύθυνση του μαέστρου μας Κώστα Τσίντζα και προγραμματίζει να επανεμφανιστεί μαζί με την Μικτή Χορωδία το καλοκαίρι του 2015 σε επετειακή εκδήλωση στα πλαίσια των εορτασμών για τα 60 χρόνια των Γιορτών λόγου και Τέχνης.

 

Οι πρόβες πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη ώρα : 6.30 στο κτίριο του Ορφέα.

mantolinata-orfea7 mantolinata-orfea8 mantolinata-orfea9 mantolinata-orfea10 mantolinata-orfea11 mantolinata-orfea12

 

Πηγή : ΟΡΦΕΥΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ 1937-1988 – Γερ. Περδικάρης

Φώτο νέας Μαντολινάτας : Καίτη Κακαβούλη

 

Για γυναίκες που αγαπούν την ποίηση

$
0
0

DSC_3849

Μόλις κυκλοφόρησε απ’ το Βιβλιοπωλείο Τσιρίμπαση το βιβλίο «Για γυναίκες που αγαπούν την ποίηση», το οποίο περιέχει ένα ερωτικό ποίημα που έγραψα σ’ επτά ενότητες το 2012. Εδώ, θα σας πω, ελπίζοντας να μην χαθεί η αναγνωστική μαγεία, την μικρή του ιστορία.

Συναντήθηκα στην Ναύπακτο (εξού και το έμβλημα του Δήμου Ναυπακτίας στο οπισθόφυλλο) με μια γυναίκα που γνώρισα μέσω διαδικτύου. Είχαμε καιρό που επικοινωνούσαμε, στην αρχή με ηλεκτρονική αλληλογραφία και κατόπιν στο τηλέφωνο. Αυτή εργαζόταν σε καθημερινή εφημερίδα των Αθηνών και αγαπούσε την ποίηση και ειδικότερα τον Ελύτη. Στην μοναδική φωτογραφία της που είχε αναρτημένη, έμοιαζε στην Κάρολ, την γυναίκα του Τζο Ίγκλις απ’ «Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι», την σειρά που βλέπαμε μικροί στην τηλεόραση. Εξέπεμπε γλυκύτητα και απλότητα, είχε ευγενικά χαρακτηριστικά, «γαλήνιο μέτωπο κι αμίλητα μαλλιά».

Επιλέξαμε την Ναύπακτο ως μέρος συνάντησης για να μοιράσουμε την απόσταση. Συν τοις άλλοις ήταν και μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη. Πήγα απ’ το πρωί, αν και θα συναντιόμαστε αργά το απόγευμα, και νοίκιασα ξενοδοχείο πλάι στην θάλασσα, με θέα την γέφυρα του Ρίου. Το δωμάτιο διέθετε ένα μεγάλο κρεβάτι κι ένα μικρότερο. Σε περίπτωση που όλα δεν πήγαιναν κατ’ ευχήν, θα είχαμε μια κάποια εναλλακτική λύση. Ήταν το τριήμερο της Αποκριάς, Φεβρουάριος μήνας, κόσμος πολύς στην πόλη, συννεφιά, διαστήματα με ψιλόβροχο και κατά το απόγευμα αρκετή ψύχρα. Για να περάσω την ώρα μου, τριγύριζα σε στενά και σοκάκια αναζητώντας ωραία μαγαζιά που θα την πήγαινα και όμορφα μέρη για περίπατο. Ένιωθα ένα περίεργο σφίξιμο στην καρδιά, δύσπνοια, και ρίγη διαπερνούσαν το κορμί μου: ήταν ολοφάνερο πως ήμουν ήδη ερωτευμένος… με μια φωτογραφία! Έφτιαχνα σενάρια με την φαντασία μου κι ευχόμουν να ήμουν στο σωστό σημείο, την σωστή στιγμή  και με τον σωστό άνθρωπο. Μα τι τρέλα κι αυτή! Ν’ αφήσω τον εαυτό μου τόσο ευάλωτο απέναντι στο άγνωστο, κυριευμένος ολοσχερώς από σφοδρά συναισθήματα κι έμμονες φαντασιώσεις! Αν ερχόταν και ήταν όπως στην φωτογραφία και χωρίς να μιλήσουμε καθόλου πηγαίναμε στο ξενοδοχείο και κατατρώγαμε ο ένας τον άλλον ως τα χαράματα, θα μου φαινόταν απολύτως φυσιολογικό! Όλα τ’ άλλα μου φαινόταν αφύσικα! Καφέδες, φαγητά, ποτά, λόγια: μάταια, μάταια! Εγώ δεν ήρθα εδώ για κουβέντες, αλλά για να συναντήσω το πεπρωμένο μου!

DSC_3873

Οι ώρες περνούσαν βασανιστικά… Αργόσυρτες σαν χελώνες… Ο ήλιος πίσω απ’ τα σύννεφα αιμόφυρτος βασίλευε! Το σούρουπο σέρνονταν στα νύχια του. Τ’ ακόνιζε πάνω στο κορμί μου! Ξαφνικά, χτύπησε το τηλέφωνό μου! Την είχε αφήσει το λεωφορείο στο πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου. Ρωτούσε αν μπορούσα να πάω να την πάρω. Σκοτώθηκα να φτάσω! Πήρα βαθιά ανάσα κι άνοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου. Κατέβηκα και κοίταξα γύρω μου: δεν ήταν πουθενά! Τότε, μια γυναίκα με σχεδόν κόκκινα μαλλιά με πλησίασε και μου είπε: «Δεν μοιάζω και πολύ με την φωτογραφία, ε; Αυτήν που έχω αναρτήσει μου την τράβηξε πριν χρόνια ένας φίλος μου στο Λονδίνο». Έμεινα σύξυλος! Όχι πως δεν είχε κι αυτή την γοητεία της, αλλά δεν ήταν η άλλη: αυτή που τόσον καιρό φαντασιονόμουν! Κι όχι μόνον δεν ήταν αυτή, αλλά η άλλη δεν υπήρχε πουθενά! Ήταν απλώς χάρτινη, ηλεκτρονική, αλλά πάντα φωτογραφία! Προσπάθησα, ενώ οδηγούσα, ν’ ανιχνεύσω χαρακτηριστικά πάνω της που θα μου θύμιζαν την φωτογραφία: λίγα πράγματα! Μόνον τα μάτια της ίσως, σκούρα καστανά προς πράσινα: «Ό,τι μου απόμεινε το πόνταρα στην πράσινη τσόχα των ματιών της».

Δεν ήθελε να πάμε στο ξενοδοχείο αμέσως. Άφησε τα πράγματά της στο αυτοκίνητο και πήγαμε για ποτό. Ήταν γραφικό το λιμανάκι καθώς βράδιαζε, και πόσο οικείο μου φάνηκε το άγαλμα του Θερβάντες¹! Σαν τον Δον Κιχώτη κι εγώ: κυνηγούσα ανεμόμυλους και δινόμουν σε φανταστικά κατορθώματα για μιαν ανύπαρκτη Δουλτσινέα! «Κάτω απ’ τον τρούλο του απογεύματος ο πόνος ο παντοκράτορας κι η ερημιά η νεφελοκρατούσα.». Ήδη άρχιζα να σχεδιάζω το ποίημα από τότε. Σαν ίαση για την πληγή που ερχόταν. Η κουβέντα κυλούσε αρκετά δύσκολη. Σαν να έδινα εξετάσεις. Νύχτωσε πλέον και «φως» δεν έβλεπα πουθενά! Ξαφνικά, μου είπε: «Ψύχρα κάνει!». Τότε άπλωσα το χέρι μου και την έσφιξα τρυφερά πάνω μου. «Κι όταν την κράτησα αγκαλιά να μην κρυώνει έτρεμα εγώ, σαν το Φύλλο του Σεφέρη – πώς να μην με πάρει ο άνεμος;» Στην αρχή ανταποκρίθηκε κάπως, αλλά κατόπιν τραβήχτηκε διακριτικά λέγοντας κάποιο αστείο. Το ποίημα στο μυαλό μου συνεχιζόταν, με την παραποίηση του Σεφέρη: «Όπου και να σε χαϊδέψω, το κορμί σου με πληγώνει». Δεν είχαμε μείνει πάνω από ώρα, όταν μου είπε κάπως βαριεστημένα: «Πάμε; Είμαι κουρασμένη απ’ το ταξίδι!». Δεν μου άρεσε καθόλου η λέξη «κουρασμένη», αλλά τι να κάνω; Την ακολούθησα αποκαρδιωμένος. Τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε: δεν της «έβγαινε» να κοιμηθούμε μαζί, ούτε καν να κοιμηθώ στο πλαϊνό κρεβάτι. Με παρακάλεσε να νοικιάσω το δίπλα δωμάτιο και προθυμοποιήθηκε να το πληρώσει εκείνη, μιας κι αυτό που νοίκιασα το είχα πληρώσει εγώ. Καληνύχτισα και βγήκα, ξέροντας πως θα κοιμηθώ στο αυτοκίνητο: πού να βρεις δωμάτιο αποκριάτικα; Την νύχτα η θερμοκρασία έπεσε στους τρεις βαθμούς. Κάθε λίγο άναβα την μηχανή για να ζεσταίνομαι. Μαύρος ύπνος! «Τώρα και φτερά να μου έδιναν για να πετάξω, θα τα χρησιμοποιούσα για επιτάχυνση στην πτώση μου». Χειρότερα δεν γινόταν! Ή μήπως όχι; Την άλλη μέρα ξύπνησα από τις έξι. Μήπως κοιμήθηκα δηλαδή; Ώσπου ν’ ανοίξει κάποιο μαγαζί να πιω καφέ, έκανα «μαύρα μάτια». Μέχρι, δε, να ξυπνήσει η κυρία, πήγε μαύρο μεσημέρι! Με πήρε τηλέφωνο ν’ ανέβω για πρωινό, ενώ, ώρα που ήταν, έπρεπε να με προσκαλέσει σε… γεύμα, κι εκεί μου ανακοίνωσε πως δεν θα έμενε και το βράδυ, γιατί, λέει, προέκυψε μια συνέντευξη που δεν είχε υπολογίσει κι έπρεπε να φύγει το απόγευμα. «Αλλά, μην στεναχωριέσαι, μου είπε, θα πάμε μια βόλτα στο Κάστρο!».

DSC_3838

«Το κάστρο πέτρινο φίδι στον λαιμό του λόφου. Ανεβαίναμε λες και κατεβαίναμε στον Άδη και στα χείλη της κόχλαζαν κάτι νερόβραστες λέξεις. Είπε πως έκανε ζέστη. Δεν είπα πως έκανε θλίψη. Είπε είναι όμορφη η θέα. Δεν είπα είσαι όμορφη σαν θεά. Τι να πω σε μια γυναίκα που κοιτάζει το πεπρωμένο της και με βρίσκει απ’ έξω;». Η πληγή εξακολουθούσε να αιμορραγεί και το ποίημα ήδη στο μυαλό μου συνεχιζόταν. «Με μια μακρύκανη σιωπή καρτέραγα τ’ αποδημητικά της λόγια. «Τί έχεις;». Δεν έχω εσένα. «Τι με κοιτάς;». Μ’ ακρωτηρίασες ολόκληρο με το μισώ που μ’ αγαπάς». Ήπιαμε έναν καφέ (της παρηγοριάς) στην καφετερία του κάστρου χωρίς άλλες μάταιες λέξεις. «Τα λόγια σε λάθος χείλια μοιάζουν περίστροφα σε λάθος χέρια. Εύκολα σχίζεται τ’ όνειρο, σαν τσιγαρόχαρτο στα δάχτυλα άπειρου καπνιστή.». Γι’ άλλη μια φορά, σκέφτηκα πως «οι μεγαλύτερες αποστάσεις είναι εκείνες που μας ενώνουν. Κι οι μικρότερες εκείνες που μας χωρίζουν». Κατεβήκαμε απ’ τον λόφο σιωπηλοί σαν να κηδεύαμε τ’ όνειρο. Πήγαμε για φαγητό. Κι εκεί, μην έχοντας πια τίποτα να χάσω, της μίλησα για την ποίηση, για την ζωή, για μένα, την ρώτησα για κείνη, γελάσαμε, ήπιαμε, πήραμε τους δρόμους… «Περπατήσαμε πολύ – ωραία που θα ήταν να πετούσαμε λιγότερη ώρα σε αναζητήσεις για να μας μείνει ένα λεπτό να φιληθούμε. Η μοναξιά κολλημένη σαν τ’ αλάτι κόβει τα χείλια κόβει τα βλέφαρα κι αποθηκεύεται στις αλυκές των στίχων να νοστιμίζουν τις ανάλατες ζωές τους οι αναγνώστες. Όταν έφευγε άρχισε να ψιχαλίζει,  μα εγώ πνίγηκα στα μάτια της καθώς αποδακρύνονταν…».

Με τι καρδιά να γυρίσω πίσω; Η βρεγμένη άσφαλτος, ο ουρανός που εγκυμονούσε καταιγίδα: «Τώρα μην νοιάζεσαι ποιος θα πτωχεύσει τον ουρανό απ’ τ’ αστέρια του αν δεν είσαι ούτε αστέρι ούτε ουρανός», η νύστα απ’ το ξενύχτι στο αυτοκίνητο και τα διακόσια πενήντα χιλιόμετρα μοναξιάς μέχρι την Λευκάδα! Είναι κάτι στιγμές που θέλεις να ξαπλώσεις κάτω και να ξεψυχήσεις! Ούτε κλάματα, ούτε παρηγοριές. Να ξαπλώσεις κάτω και να ξεψυχήσεις! Εμένα μ’ έσωσε αυτό το ποίημα, που έναν μήνα έγραφα κατόπιν, μιας κι «έβρεχε μοναξιά κι έπρεπε ν’ αδιαβροχοποιηθώ ερωτοφλεγόμενος». Το ποίημα, στην γυναίκα που αγαπούσε την ποίηση, σε μια πρώτη μορφή, της το έστειλα: «Γυναίκες που αγαπούν την ποίηση και μισούν τους ποιητές. Που σχίζουν την καρδιά σου σαν τις άκοπες σελίδες. Που κρέμονται απ’ τα χείλη σου αλλά όχι απ’ τον λαιμό σου. Που κρατούν τα χειρόγραφά σου κι αποδιώχνουν τα χέρια σου. Που κοιμούνται πιο εύκολα με τα βιβλία σου στο μαξιλάρι τους παρά μ’ εσένα πλάι τους. Γυναίκες που αγαπούν την ποίηση για να την μισήσεις εσύ». Εκείνη φάνηκε μάλλον να χάρηκε που με ενέπνευσε παρά να λυπήθηκε μ’ αυτά που διάβασε. Μου έστειλε μάλιστα ως αντίδωρο το βιβλίο «Συν τοις άλλοις» του Ελύτη, με αφιέρωση απ’ «τα ερωτοκαταδιωκτικά της χέρια». Κατόπιν φρόντισε να χαθούμε στην «ονειροφάγα πραγματικότητα». Κάποια στιγμή, είδα πως έκανε αιτήματα φιλίας και σε άλλους φίλους ποιητές! Ξέρετε υπάρχουν γυναίκες που έχουν λόξα να γνωρίζουν καλλιτέχνες! Κι ίσως να έχουν και λόξα να τους απορρίπτουν, νομίζοντας πως «χωράνε στην παλάμη τους μόνον αυτοί που τσαλακώνουν». Το βιβλίο ξεκίνησα να το γράφω ραντίζοντας τους στίχους μ’ ένα διακριτικό άρωμα Ελύτη, μιας και τόσο της άρεσε ο ποιητής αυτός. Στην πορεία, όμως, άλλαξαν πολύ οι στίχοι. Σε κάποια σημεία «τα λόγια σαν κομμάτια» μέλανος καρυωτακικού βελούδου: «Το τελευταίο καράβι της γραμμής ήταν το κορμί σου». Αλλού ρέουν σαν απ’ την καλλίκρουνη πηγούλα του δημοτικού τραγουδιού: «Χείλια με χείλια πίναμε από την ίδια βρύση κι έκαψε εμένα το νερό που εσένα είχε δροσίσει». Πάντα, όμως, θεωρώ τους στίχους αυτούς, απ’ τους πιο ειλικρινείς που έγραψα ποτέ.

DSC_3857

Αυτή ήταν η μικρή μου ιστορία. Περίεργος τρόπος, μα την αλήθεια, για να παρουσιάσει κανείς ένα βιβλίο! Μα οι εξομολογήσεις, «τα τινάγματα του μέσα βίου, έξω», όπως θα έλεγε κι η Δημουλά, είναι ενίοτε λυτρωτικές. Να και το επιμύθιο:

«Αχ, αδερφή μου ύαινα, στου κόσμου αυτού την γύμνια,
πάντα πεινάω για έρωτα και πάντα τρώω ψοφίμια.» ²

DSC_3863

Δημήτρης Ε. Σολδάτος

¹ Στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που διεξήχθη στις 7/10/1571 και στην οποία πολέμησαν ενωμένες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις κατά των Οθωμανών, ο Θερβάντες (συγγραφέας του Δον Κιχώτη) πολέμησε ηρωικά ως δεκανέας και πληγώθηκε βαριά με δύο τραύματα στο στήθος κι ένα στο αριστερό χέρι, που «έμεινε παράλυτο προς δόξα του δεξιού». Εξού και το άγαλμά του στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

² Τα κλεισμένα σε εισαγωγικά αποσπάσματα είναι στίχοι που είτε χρησιμοποιήθηκαν στο ποίημα είτε απορρίφθηκαν στην τελική έκδοση.

Η Παναγιά στο Παλιό Χωριό στην Εξάνθεια

$
0
0

DSC_0428 (2)

Κείμενο – Φωτογραφίες: Χρυσούλα Σκλαβενίτη

 

Ανατολικά της Εξάνθειας και σε υψόμετρο 700-800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται η τοποθεσία Γαβριάς. Εκεί βρίσκονταν ένας παλιός οικισμός, το Παλιό Χωριό, που μαζί με άλλους μικροοικισμούς της ευρύτερης περιοχής δημιούργησαν το σημερινό χωριό.

Στο Παλιό Χωριό πλέον υπάρχει μόνο το εξωκκλήσι της Παναγιάς.

Ένας αγαπημένος τόπος συνάντησης για τους Ξαθείτες που ανεβαίνουν να γιορτάσουν τη μέρα της Παναγίας σε ένα τόπο γεμάτο θύμισες από τα παιδικά τους χρόνια. Από τα χρόνια εκείνα που η πλαγιά του λόφου γέμιζε χρώμα και φωνές. Το πλήθος από νωρίς το πρωί είτε με τα πόδια, ή με μουλάρια, άλογα και γαϊδουράκια, στολισμένα με πολύχρωμα μάλλινα, υφαντά καβαλοσκούτια (ή σαμαροσκούτια), ανέβαιναν την κακοτράχαλη πλαγιά και έδιναν ζωή στο καλοδιατηρημένο και φροντισμένο ακόμα και σήμερα εκκλησάκι.

Από το σημείο η θέα προς το Ιόνιο είναι σαγηνευτική.

Το εξωκλήσι ανήκε στην οικογένεια Γράψα, που μαζί με αυτή των Βλαχαίων ήταν οι πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο εξωκλήσι, με πέτρινους τοίχους και γυναικωνίτη.

Εσωτερικά οι τοίχοι και το ξύλινο ταβάνι του είναι εικονογραφημένα, ενώ υπάρχουν επίσης εικόνες αγίων στο τέμπλο του αλλά και άλλες με θέματα από την Παλαιά Διαθήκη. Γράφει ο Νίκος Βλάχος: «Στον αριστερό τοίχο ένας μεγάλος πίνακας παριστάνει τον παράδεισο με τον Αδάμ και την Εύα και τον διάβολο ως «όφιν» τυλιγμένο στο δέντρο να προσφέρει το μήλο στην Εύα. Στο στηθαίο του γυναικωνίτη άλλος πίνακας «Ο διωγμός των Πρωτοπλάστων» … Και στο δεξιό τοίχο άλλος μεγάλος πίνακας «η θυσία του Αβραάμ»».

Στο δυτικό μέρος της εκκλησίας, βρίσκεται ένα άλλο κτίσμα το «κελί», με πέτρινους τοίχους και ξύλινη στέγη, χωρίς ταβάνι όμως. Μεταξύ της εκκλησίας και του «κελιού» βρίσκεται υπόγεια στέρνα (δεξαμενή) νερού.

Στα παλαιότερα χρόνια υπήρχε ζωή γύρω από το εκκλησάκι καθώς κάτοικοι του χωριού το επισκέπτονταν συχνά λόγω των γεωργικών και κτηνοτροφικών εργασιών του, ενώ για χρόνια το «κελί» φιλοξενούσε έναν καλόγερο. Στην Κατοχή αποτελούσε καταφύγιο των καταδιωκόμενων από τους Ιταλούς και κέντρο συζητήσεων για το πώς να δράσουν κατά του κατακτητή.

Το εκκλησάκι γιορτάζει 15 Αυγούστου.

Πηγή: Νίκος Θ. Βλάχος Το Χωριό μας Εξάνθεια Λευκάδας Ιστορία και Θρύλοι έκδοση Δήμου Σφακιωτών Λευκάδας Αθήνα 2009

Ευχαριστώ την Αθανασία Βερυκίου.

DSC_0387 DSC_0389 DSC_0393-001 DSC_0396 DSC_0397 DSC_0404 DSC_0405 DSC_0408-001 DSC_0411 DSC_0418 DSC_0423 DSC_0424 DSC_0428 (2) DSC_0430

The post Η Παναγιά στο Παλιό Χωριό στην Εξάνθεια appeared first on My Lefkada.


Απόκριες στην Λευκάδα έντεκα χρόνια πριν

Στον κάμπο της Καρυάς φυτεύουν πατάτα με παραδοσιακό τρόπο

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας και η μεγάλη συμμετοχή της Λευκάδας

$
0
0

DSCN0367

Αφιέρωμα στον ΕΟΣ Πρέβεζας. Λευκαδίτες περιγράφουν τις εμπειρίες τους από τις εξορμήσεις ενώ ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Ζέρβας, μιλά για τον σύλλογο.

 

της Ειρήνης Βονιτσάνου (irinismoments.tumblr.com)

 

Ήταν Σεπτέμβρης του 2013 όταν κατέβαινα κατάκοπη από το βουνό των Σκάρων με τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να συμμετέχω ποτέ ξανά σε πεζοπορία! Ήταν η πρώτη φορά που λάμβανα μέρος σε εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας κι εκείνο το μεσημέρι καθώς και τις επόμενες μέρες που πάλευα να ξεπιαστώ, σκεφτόμουν ότι ήταν και η τελευταία!
Ήταν φθινόπωρο του 2014 όταν μαζί με τους συνορειβάτες του ΕΟΣ Πρέβεζας διασχίζαμε το φαράγγι του Βίκου και τα βουνά της Ηπείρου, όταν αγναντεύαμε από το Μέγα Όρος τον καταπράσινο κάμπο της νότιας Λευκάδας και το Ιόνιο Πέλαγος, όταν τα πόδια μας θρυμμάτιζαν το παχύ στρώμα των φθινοπωρινών φύλλων σε ένα άκρως ειδυλλιακό τοπίο στο Πάικο! Είναι αυτό το συναίσθημα κι αυτές οι εικόνες που δεν μεταφέρονται, είναι αυτή η παρέα που μου αρέσει να ανταμώνω και να μοιραζόμαστε μοναδικές στιγμές.

DSCN1903

Και η παρέα συνεχώς αυξάνεται και δυναμώνει. Ιδιαίτερα η συμμετοχή από τη Λευκάδα τον τελευταίο χρόνο είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι καλές στιγμές μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και η κάθε εμπειρία μιλά στις καρδιές των συμμετεχόντων. Αυτές τις εμπειρίες προσπάθησαν να μας μεταφέρουν μερικοί Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες που συμμετέχουν στις εξορμήσεις του ΕΟΣ Πρέβεζας.
Ο Χρήστος Κτενάς έμαθε για τον ΕΟΣ Πρέβεζας μέσω ενός διαφημιστικού φυλλαδίου που «έπεσε» εντελώς τυχαία στα χέρια του! Ως τότε συνήθιζε να περπατά μόνος ή με φίλους στο βουνό. Ξεκίνησε να συμμετέχει στις εξορμήσεις του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας περίπου πριν από τρία χρόνια κι έχει εκδράμει περισσότερες από δέκα φορές. Χαρακτηρίζει την επαφή με το βουνό ως μια ξεχωριστή κάθε φορά εμπειρία, «ξεφεύγει το μυαλό από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και απλά επεξεργάζεται τις εικόνες της φύσης. Από εκεί και πέρα ο σύλλογος, η ομάδα, έχει τη γνώση και τη δυνατότητα να σε οδηγήσει με ασφάλεια σε μονοπάτια και τοπία που δεν μπορείς να φανταστείς άμα δεν τα περπατήσεις».

DSCN2361

Η Ανδρονίκη Μανωλίτση ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΣ Πρέβεζας μέσω μιας φίλης της. Η πρώτη της εξόρμηση έγινε το 2012 στο Βραδέτο στα Ζαγοροχώρια, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου. Από τότε έχει συμμετάσχει περίπου σε 20 πορείες! «Κάθε φορά που θα βρεθώ στο βουνό νιώθω ξέγνοιαστη. Ξεφεύγω από την καθημερινότητα και την μονοτονία της. Γεμίζουν οι μπαταρίες μου! Συλλέγω στο μυαλό μου μαγικές εικόνες και συναισθήματα που μου προσφέρει το βουνό. Είναι υπέροχο και αναζωογονητικό να βρίσκεσαι δίπλα στη φύση. Με την ορειβασία έμαθα ότι πράγματι η Ελλάδα δεν είναι μόνο θάλασσα αλλά έχει και μαγευτικά βουνά, που περιμένουν να κατακτήσουμε τις κορυφές τους, να τα διασχίσουμε, να περπατήσουμε μέσα σε εκπληκτικά μονοπάτια και δάση».

DSCN0205
Ο Δημήτρης Σκλαβενίτης, παρότι διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του, είναι από τους πλέον τακτικούς στις πεζοπορίες ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας και τον προορισμό! Ξεκίνησε κάπως τυχαία: «Τον Μάρτιο του 2011 έπρεπε να τους μεταφέρω το όχημα από την εκκίνηση στο τέρμα και αποφάσισα να περπατήσω μαζί τους για καμιά ώρα μέχρι τις πρώτες χιονούρες και μετά επέστρεψα».
Από τότε συμμετέχει περίπου σε είκοσι διαδρομές το χρόνο και γι’ αυτή του την εμπειρία μας λέει: «Το πώς νιώθω; Άλλος άνθρωπος! Έχω δυναμώσει αρκετά στους μύες και πατάω καλά στα πόδια μου, πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου και σε αυτό που θέλω να κατορθώσω τα βλέπω όλα εύκολα. Όσο για τους φίλους που γνώρισα δεν περιγράφεται! Οι ορειβάτες είναι καλοί άνθρωποι, με καθαρό μυαλό, αγαπάνε το περιβάλλον και τη φύση, το αίσθημα της κορυφής. Κάθε φορά που βρίσκονται στον διάπλατο ορίζοντα ζωγραφίζεται στα πρόσωπα τους γαλήνη, ευχαρίστηση, λες και οσφραίνονται το ακριβότερο άρωμα, ξεχνάνε όλα τα προβλήματα, την δυσκολία της ανάβασης, φεύγει η κούραση και απολαμβάνουν το ναό της φύσης. Το βουνό είναι απόλαυση! Καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να απεικονίσει την πραγματικότητα!».

DSCN1206

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Λευκαδίτη που συμμετέχει πιο ενεργά από όλους στον ΕΟΣ Πρέβεζας και πλέον Αντιπρόεδρο του συλλόγου. Ο Στέφανος Κατηφόρης ήταν το πρώτο εγγεγραμμένο μέλος του ΕΟΣ Πρέβεζας από την Λευκάδα. Από την πρώτη του επαφή με τον σύλλογο μέχρι και σήμερα έχουν περάσει δέκα χρόνια. «Πάντα υπήρχε μια παρέα που έκανε εξορμήσεις εδώ στη Λευκάδα, αλλά αυτούς τους γνώρισα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μέσα από την γνωριμία μου με τον ΕΟΣ Πρέβεζας. Τώρα είμαστε πάνω από δεκαπέντε εγγεγραμμένα μέλη από την Λευκάδα και μας ακολουθούν και φίλοι που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί. Σε μερικές εξορμήσεις ξεπερνάμε και τα τριάντα άτομα από την Λευκάδα»!

DSCN0498
Ο Στέφανος πάντα ήθελε να ασχοληθεί με αυτό το σπορ και νιώθει τυχερός που είναι μέλος αυτής της ομάδας. «Είναι ένα σπορ που δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς, αρκεί να υπάρχει θέληση και στοιχειώδης φυσική κατάσταση. Μαθαίνεις να λειτουργείς σαν ομάδα. Θα σε βοηθήσουν και θα βοηθήσεις το συνορειβάτη σου. Θα του δώσεις κουράγιο όταν δεις ότι κουράζεται γιατί ξέρεις ότι μπορεί. Όλοι μπορούμε! Έχεις την ευκαιρία να δεις τα όρια σου. Κι όταν φτάνεις στην κορυφή, αισθάνεσαι νικητής της κούρασης και των δυσκολιών που αντιμετώπισες, ένας μικρός Θεός που βλέπει τον κόσμο από ψηλά! Αποκτάς αυτοπεποίθηση και μαθαίνεις να παλεύεις για να κατακτάς την κάθε «κορυφή» σου, τον στόχο σου! Όπως λέει κι ένας φίλος «πρέπει να κουραστεί το σώμα για να ξεκουραστεί η ψυχή σου». Βέβαια η κορυφή είναι μεν στόχος αλλά όχι αυτοσκοπός. Δεν ρισκάρουμε ποτέ την ασφάλεια μας».
Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί περιπατητικός σύλλογος στη Λευκάδα ο Στέφανος απαντά: «Ένας σύλλογος έχει ευθύνες, απαιτεί χρόνο, υπευθυνότητα και να ασχολούνται καθημερινά αρκετά άτομα. Ωστόσο στις μέρες μας έχουμε ανάγκη από δυνατούς συλλόγους και ο ΕΟΣ Πρέβεζας είναι ένας σύλλογος με 25 χρόνια ζωής, ένας δυνατός σύλλογος και πλέον μια μεγάλη παρέα και δεν βρίσκω λόγο δημιουργίας ενός άλλου συλλόγου αμφιβόλου δυναμικότητας και χρονικής διάρκειας».

10922651_915514058468333_6000515445731913069_n

Τι ακριβώς, όμως, είναι ο ΕΟΣ Πρέβεζας; Ρωτήσαμε τον πλέον αρμόδιο, τον Πρόεδρο του συλλόγου, κ. Γιάννη Ζέρβα.

Πείτε μας δυο λόγια για τον ΕΟΣ Πρέβεζας. Πότε ιδρύθηκε, με ποιους σκοπούς, πόσα μέλη απαριθμεί σήμερα;
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας ιδρύθηκε το 1990 και τον πρώτο χρόνο αριθμούσε περίπου 40 μέλη, ενώ σήμερα αριθμεί από της ιδρύσεώς του περίπου 200 μέλη, εκ των οποίων τα 70-80 είναι ενεργά μέλη.
Ο σύλλογός μας είναι αθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σκοπός του είναι η διάδοση του αθλήματος της ορειβασίας και η ευρύτερη μετάδοση γνώσεων σχετικά με την ορειβασία, τα βουνά και τη φύση, η προστασία του περιβάλλοντος και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και η διοργάνωση ορειβατικών και εκδρομικών δραστηριοτήτων.
Για κάθε ορειβατική εξόρμηση ο σύλλογος ορίζει αρχηγό, ο οποίος φέρει την ευθύνη για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της πορείας (παροχή ορειβατικού εξοπλισμού, εξασφάλιση μεταφορικού μέσου, γνώση της διαδρομής, εφοδιασμός με τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες, αν υπάρχει διανυκτέρευση κάνει κράτηση καταφυγίων ή δωματίων κ.λ.π.).

DSCN0257

 

Τι δραστηριότητες περιλαμβάνει το ετήσιο πρόγραμμα;
Η βασική δράση του συλλόγου είναι η οργάνωση αναβάσεων στα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο καθαρισμός και συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών καθώς η πραγματοποίηση σημάνσεων στα βουνά της περιοχής μας. Επίσης σημαντική δραστηριότητα είναι και η αναρριχητική. Το Ζάλογγο εξελίσσεται σε αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο, αριθμώντας 20 ολοκληρωμένες διαδρομές, επαρκώς ασφαλισμένες με ανοξείδωτες πλακέτες και βύσματα των 10 χιλιοστών. Η δυσκολία τους κυμαίνεται από 5b έως 7a. Αναρριχητές από Άρτα, Γιάννενα και άλλες κοντινές πόλεις επισκέπτονται συχνά το πεδίο, σκαρφαλώνουν και βοηθάνε και στο άνοιγμα νέων διαδρομών. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αναρρίχηση, μπορεί να έρθει σε επαφή με την ομάδα του συλλόγου.
Στα σχέδια μας περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως:
Η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με την ορειβασία.
Η κατασκευή και διατήρηση ορειβατικών καταφυγίων και σχετικών εγκαταστάσεων.
Η συμμετοχή σε κάθε ορειβατική, φυσιολατρική και οικολογική κίνηση που έχει σαν σκοπό την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.
Η καλλιέργεια και διάδοση της χιονοδρομίας στα μέλη του.

DSCN2349
Η Λευκάδα σαν προορισμός πότε εντάχθηκε στο πρόγραμμά σας;
Η πρώτη επίσημα οργανωμένη πορεία έγινε τον Μάιο του 2009. Ξεκινήσαμε από την Καρυά Λευκάδας, περάσαμε από την Εγκλουβή, ανεβήκαμε από μονοπάτι στον Αγ. Δονάτο, επισκεφθήκαμε τους «βόλτους» και ανεβήκαμε στα «Σταυρωτά» που είναι η ψηλότερη κορυφή του νησιού με υψόμετρο 1.182 μ.

DSCN1891

Με το πέρασμα του χρόνου οι συμμετοχές από την Λευκάδα ολοένα και αυξάνονται; Πως αισθάνεστε γι” αυτό;
Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου ελάχιστα άτομα (μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) συμμετείχαν στις δράσεις του συλλόγου. Μας χαροποιεί πολύ το γεγονός που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι συμμετοχές των Λευκαδιτισσών και Λευκαδιτών και πιστεύουμε ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του συλλόγου. Εδώ θέλω να τονίσω ότι σ΄ αυτήν την επιτυχία έχει συμβάλλει τα μέγιστα ο συνορειβάτης και πλέον Αντιπρόεδρος του συλλόγου μας Στέφανος Κατηφόρης.

DSCN2621

Θα υπάρξουν τη νέα χρονιά εξορμήσεις στο νησί μας;
Προγραμματίσαμε δύο εξορμήσεις. Η μια θα είναι ημερήσια πεζοπορική διαδρομή Φτερνό – κορυφή Λαϊνάκι – Άλατρο – Φτερνό την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015 και η άλλη θα είναι μια νυχτερινή ανάβαση στους Σκάρους με πανσέληνο την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 (εκ παραδρομής στο ετήσιο πρόγραμμα του συλλόγου αναφέρεται 2 Ιουλίου).

DSCN0541

Σε ποιους απευθύνετε ο ΕΟΣ Πρέβεζας και για ποιους λόγους θα προτείνατε σε κάποιον να συμμετέχει στις εξορμήσεις σας;
Πρώτα – πρώτα θεωρούμε ότι οι ορεινές δραστηριότητες αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση τόσο για να ξεφύγει  κάποιος από τα καθημερινά, όσο και για άσκηση και άθληση γενικότερα. Δεν είναι κουραστικές ή εξεζητημένες οι περισσότερες διαδρομές που προτείνουμε. Είναι μελετημένες έτσι ώστε να μας μυήσουν στη μαγεία της κίνησης με απόλυτα φυσικό τρόπο, σε ιδανικό περιβάλλον και σε συνθήκες ασφαλείας.
Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες. Στους έφηβους που θέλουν να γνωρίσουν την φύση, τους νέους που θέλουν να αγαπήσουν και να προστατέψουν το περιβάλλον αλλά και τους μεγαλύτερους που θέλουν μια υγιεινή δραστηριότητα για την καλυτέρευση της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης αλλά και της ψυχικής τους ανάτασης, γιατί αυτό συμβαίνει στο βουνό.
Επιστροφή στις βασικές αξίες της ζωής. Επιστροφή στο περπάτημα, όχι σαν αναγκαστική δραστηριότητα, αλλά σαν αναψυχή, σαν μια μορφή καθαρής ενέργειας που δεν καταναλώνεις, αλλά δέχεσαι απλόχερα με όλες σου τις αισθήσεις.
Ο σύλλογός μας δεν είναι και ούτε θέλει να γίνει ένα κλειστό club εξειδικευμένων και extreme δραστηριοτήτων. Θέλουμε έναν σύλλογο ανοιχτό σε όλους.
Ειδικά τώρα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και όλοι μας, οι δραστηριότητες που προτείνει ο σύλλογός μας είναι χαμηλού κόστους και υψηλής απόλαυσης. Η επαφή του ανθρώπου με το βουνό, καταφέρνει να τον συμφιλιώσει με το φυσικό περιβάλλον, με τις ρίζες του, καλλιεργώντας του την επιθυμία της προστασίας του.
Έπειτα εμείς οι ορειβάτες έχουμε ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων συμπατριωτών μας. Είμαστε συνηθισμένοι με τα δύσκολα! Επιδιώκουμε τα εμπόδια, πηγαίνουμε κόντρα στις ανηφόρες, χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε τα δύσκολα περάσματα, είναι στη φύση μας η θέληση και η συνεχής προσπάθεια για τ΄ αψηλά.

DSCN2372
Για εσάς προσωπικά τι σημαίνει ο ΕΟΣ Πρέβεζας;
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας για μένα προσωπικά σημαίνει φυγή από την καθημερινότητα και γέμισμα των «μπαταριών» μου για την αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών και αναμονή μέχρι την επόμενη εξόρμηση! Ο ΕΟΣ Πρέβεζας (όπως και κάθε ορειβατικός σύλλογος) είναι αρχικά επικοινωνία των ανθρώπων που συνυπάρχουν την δεδομένη χρονική στιγμή σε μέρη μαγικά και πανέμορφα. Η συμπόρευση μέσα στην φύση σου δίνει έμπνευση και κουράγιο να συνεχίσεις την ζωή σου στους δύσκολους καιρούς των ημερών μας. Η γνωριμία με κάθε συμπορευτή – ορειβάτη είναι μοναδική. Εδώ δεν υπάρχουν εγωισμοί παρά αλληλοκατανόηση για την παρέα και ιδιαίτερα για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο βουνό.
Κάθε φορά που ανεβαίνω σε μια κορφή νοιώθω το σώμα μου σαν να έχει αποτοξινωθεί, νοιώθω μια αύρα να με περικυκλώνει και να μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Η σωματική κούραση ως δια μαγείας χάνεται και την θέση της παίρνει η ευχαρίστηση γιατί σκέφτομαι πως ναι τα κατάφερα καλύτερα αυτή την φορά.
Για μένα ο ΕΟΣ Πρέβεζας σημαίνει το μέσον που θα με οδηγήσει στον στόχο μου κάθε φορά, όποιος και να είναι αυτός.

DSCN0274

Πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με τον ΕΟΣ Πρέβεζας;
Λειτουργεί γραφείο στην οδό Ζαλόγγου 59 στην Πρέβεζα με τηλέφωνο επικοινωνίας το 2682102004. Πλέον λειτουργεί γραφείο και στην Λευκάδα στην οδό Υπ. Αθ. Κατωπόδη & Φίλ. Πανάγου με τηλέφωνο επικοινωνίας το 2645026250. Το e-mail του συλλόγου είναι: eosprevezas@yahoo.gr. Επίσης μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για το πρόγραμμα και τις δράσεις μας από το blog και το facebook του συλλόγου: http://eosprevezas.blogspot.gr
www.facebook.com/oreivatikosprevezas

DSCN2257

The post Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας και η μεγάλη συμμετοχή της Λευκάδας appeared first on My Lefkada.

Ο Γανωτής, ένα ξεχασμένο πλανόδιο επάγγελμα

$
0
0

ganotis

Δείτε το βίντεο του Θανάση Κατωπόδη.

 

Γανωτής ή γανωτζής ή γανωματής ονομάζεται ο τεχνίτης που επικαλύπτει χάλκινα σκεύη με κασσίτερο (καλάι), ο κασσιτερωτής= καλαϊτζής. Οι γανωτζήδες ήταν συνήθως πλανόδιοι τεχνίτες που αναλάμβαναν το γαλβανισμό και το στίλβωμα των χάλκινων οικιακών σκευών, όπως τα ταψιά, τα καζάνια, τα κουτάλια,τα πηρούνια κλπ.

Η φωνή του πλανόδιου γανωτή, τραχιά και δυνατή θα αντηχεί ακόμη στα αυτιά όσων τους πρόλαβαν «Γανωωωτής! Μπακίρια γανώνωωωωω! Γανωωωτής», μα δεν ακούγεται πια στις γειτονιές της Αθήνας. Στις αρχές του 20ού αι. ο γανωτζής κουβαλούσε στην πλάτη του τα απαραίτητα εργαλεία και περπατώντας φώναζε και καλούσε τις νοικοκυρές να του φέρουν τα είδη που χρειάζονταν γάνωμα. Έστηνε την γκαζιέρα του στην αυλή του σπιτιού, έλιωνε τον κασσίτερο. Αφού καθάριζε καλά τo σκεύoς, άλειφε το εσωτερικό του με σπίρτο και το τρίβε με κουρασάνι (=τριμμένο κεραμίδι). Μετά κράταγε το σκεύος με την τσιμπίδα πάνω από τη φωτιά και έριχνε μέσα το νησιαντήρι (=χλωριούχο αμμώνιο), για να στρώσει καλύτερα το καλάι πάνω στο χάλκωμα. Αφού το σκούπιζε καλά, άπλωνε το λιωμένο καλάι σ” όλη την επιφάνεια του σκεύους μ” ένα χοντρό βαμβακερό ύφασμα. Ζητούσε και από νοικοκυρά του σπιτιού μια λεκάνη με κρύο νερό, στην οποία βουτούσε το σκεύος, που γάνωσε και λαμπύριζε στον ήλιο. Στο τέλος το σκούπιζαν με καθαρό βαμβάκι για να γυαλίσει.

Το επάγγελμα αυτό συνδέεται κυρίως με τους Τσιγγάνους και αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά τους επαγγέλματα. Οι γανωτές αναζητούσαν πελάτες στις γειτονιές της πόλης ή του χωριούι.

Το «γάνωμα» έπρεπε να γίνεται συχνά για λόγους υγείας, κυρίως στα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα, οπότε οι γανωτζήδες είχαν δουλειά όλο το χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του γανωτή τείνει να εξαφανιστεί αφού τα μαγειρικά σκεύη είναι πλέον ανοξείδωτα και δεν χρειάζονται επικασσιτέρωση. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι τεχνίτες στην επαρχία, που υποαπασχολούνται αφού τα εναπομείναντα χρηστικά χάλκινα σκεύη είναι ελάχιστα και τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούμε πια είναι ανοξείδωτα βιομηχανικά προϊόντα.

Η λέξη γανωτής προέρχεται από το ρήμα ΓΑΝΩΝΩ και μάλιστα από το αρχαίο ρήμα ΓΑΝΩ = δίνω λάμψη…

Πηγή κειμένου: http://3lyk-n-filad.att.sch.gr

The post Ο Γανωτής, ένα ξεχασμένο πλανόδιο επάγγελμα appeared first on My Lefkada.

Εικόνες από τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

Η ζωτική ανασεμιά της ντοπιολαλιάς

$
0
0

DSCN1089

Μητρική αγκαλιά η γύρωθεν μάνα Φύση μας «μιλάει» σιγοψιθυρίζοντας ήχους αρμονίας και ακτινοβολώντας ιριδίζουσες λάμψεις φωτός, στην εναλλασσομένη βιοποικιλότητά της. Μετρικά, ρυθμικά ακουρμαινόμαστε τον ζωτικό ανασασμό της και μετρικά ρυθμικά ανασαίνουμε και εμείς τον φλοίσβο της θάλασσας, το βουητό τ’ αγέρα μέσα στα πυκνόφυλλα στοιχειωμένα δάση των βουνών μας, το τραγούδι των σπίνων, το ποδοβολητό των αλόγων στα ξέφραγα μονοπάτια της ασύνορης σκέψης μας, ακόμα ακόμα και το υποχθόνιο σούρσιμο των ερπετών της.

Το Σ, το Ζ, το Ρ, το ά….της καρδιάς μας, το ι, η αί…των σπαραγμών μας, δικές της κραυγές και καλέσματα είναι.

Καλότυχα, χίλιες φορές καλότυχα, τα παιδιά που αναστήθηκαν με τον λόγο-ανασασμό των νανουρισμάτων της μητρικής αγκαλιάς της Ελληνίδας Μάνας και δη της αγρότισσας και με τα μελωδικά ταχταρίσματα στην υφαντή ποδιά της  προγιαγιάς, τα παιδιά της κούνιας και της σαρμανίτσας, στην Ήπειρο, στον Πόντο, στην Κρήτη, στα Επτάνησα, στην Θράκη, στην Δωδεκάνησο, στην Μακεδονία, στην Κύπρο, ή όπου αλλού, με την ποιητικότατη ηχώ της ντοπιολαλιάς. Γιατί η κάθε ζωτική έκφραση ντοπιολαλιάς είναι υφασμένη με το ιδιαίτερο φως, την μυρωδιά, το ήθος και τις συνήθειες των ανθρώπων, άρρηκτα συνδεδεμένα με το απάνεμα και το ξαστέρωμα του τοπίου τους.

«Κορτσούδι μου, κοπέλα μου, κοπέλι και θυ’ατέρα μου, γιέ μου και παλληκάρι μου, άστρο κι αυγερινέ μου, στην αγκαλιά μου μέρωσε και στην φωνή μου ησύχα.  Χαρώτο το παιδάκι μου, χαρνέτο το παιδί μου, να σε χαρώ και μια και δυό, λάγιασε την ψυχή μου…».  (Ρυθμική έκφραση διαφόρων ειδών ντοπιολαλιάς)

Οι ρίζες Μάνες φωνές, οι λάγαροι ανασασμοί μαζί με το ιερό νάμα του κορμιού τους, μας ποτίζουν σταγόνα σταγόνα με την  μελιστάλαχτη ηχώ της χροιάς της φωνής τους. Γι αυτό η ιδιαιτερότητα έκφρασης των φθόγγων και των συλλαβών της ντοπιολαλιάς υπομνήσκει ζεστασιά,  μυρωδιά, απάνεμα κι απρόσμενα γαληνέματα καρδιάς.  Συλλαβές τραγουδιστές ηχούν στην θύμησή μας, «καμάρι μου», «ψυ χή μου», «ψυχή τση ψυχής μου», ακόμη και η ορμήνια τους, η προτροπή τους, το πρόσταγμά τους και η απειλή τους, ρυθμική ανασεμιά των σπλάχνων τους αντανακλούσε: «Ωρή, μαρή εκεί π’ θα  πάς, να μη ματαγυρίσεις». Ο αυθόρμητος πηγαίος λόγος, όχι μόνο της ρίμας και του τραγουδιού, αλλά και του πόνου και του στεναγμού, μουσικοποιητικά δομείται και εκφράζεται. Προσθαφαιρούνται συλλαβές για να αποκτήσει μέτρο και αρμονία, ρυθμό  και παλμό, η όποια ζωτική τους έκφραση ανασεμιάς.  Το καταπληκτικότερο δε όλων είναι ότι απρόσκλητα και πηγαία αναβλύζουν κι απ’ το δικό μας υποσυνείδητο ξαφνιάσματα αναπάντεχα και μας διακατέχουν και εμάς, και εμείς αυθόρμητα με την σειρά μας τα ματαλέμε…

Δεν κληρονομείται μόνο το βιολογικό μας υπόστρωμα, το DNA, αλλά και το λεγόμενο συλλογικό προγονικό ασυνείδητο και φέρεται κληρονομούμενο από γενιά σε γενιά , από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά. Ένα νεύμα, μια λέξη, ένα όνομα, ένας στίχος, ένα έθιμο, ο τρόπος του «φέρεσθαι, του «συμποσιάζειν», του «τρώγειν», του «ενδύεσθαι», κ.λ.π., φέρουν μια μακρά πορεία  πλεύσης μέχρι να κατασταλάξουν στο δικό μας στόμα, στην δικιά μας καρδιά, στο δικό μας ντύσιμο, φαγητό,  διασκέδαση, ήθη και έθιμα…  Π.χ. το νεύμα  και η συνήθης λευκαδίτικη έκφραση αποδοκιμασίας, «άει ξεσκότ’σέ μας», φέρει χιλιετίες πορεία και είναι ή ίδια έκφραση που χρησιμοποιούσαν σχεδόν αυτούσια από την Ομηρική εποχή «αποσυσκότισόν με» . Το ρ. ξεσκοτίζω  (εκ+σκοτίζω=σκιάζω)  σημαίνει  μη με σκιάζεις, απομάκρυνέ μου την σκιά (του φόβου εννοείται).

Μπολιάστε την ψυχή των παιδιών σας με το φώς της γενέτειρας γης σας, με την χαρισματική ντοπιολαλιά σας κι αφήστε τους άνευρους κι ανέραστους ταριχευτές της ιερής πρωτογλώσσας μας, να μηρυκάζουν λέξεις ανάγκης και όχι διανοημάτων. Γιατί νοηματικός,  βαθύτατα εννοιολογικός, ποιητικός και πνευματικός είναι μόνο ο λόγος ο ελληνικός, στην όποια έκφρασή του. Είναι ο μόνος λόγος που φέρει μέσα του ενσωματωμένο το φώς της γένεσης της αλήθειάς του, του «ετύμου», της θεματικής του ρίζας, κι είναι ο μόνος που αποδίδεται συλλαβιστά. Δομείται συλλαβιστά, δηλαδή προσωδιακά, ποιητικά. Αρμονικά συνυφαίνονται οι τονικές ταλαντώσεις από τα μακρόχρονα και τα βραχύχρονα, τα οξύτονα και τα βαρύτονα φωνήματα συλλαβές. Άφωνα και φωνήεντα συνδομούνται και μουσικά πάλλονται, δίνοντας ποιητικό ρυθμό καρδιακού ανασασμού στην κάθε μα κάθε ελληνίδα λέξη-φωνή.

Το φως της λέξης είναι η συλλαβική ανασεμιά της ρίζας της, που ομορφοντύνεται με τις προθέσεις, τις καταλήξεις, τις εκθλίψεις, τις αναιρέσεις, τους προσθετικούς  αναδιπλασιασμούς, τις αφαιρετικές αποβολές, χάριν της ποιητικής και μόνο προσωδίας και της καλαίσθητης ευφωνίας, με στόχο πάντοτε την πάλλουσα σαγήνη του ηχοκυματισμού της. Πάλλεται και δομείται, δομείται και πάλλεται, μέχρι να αποκτήσει τον αξεπέραστο ρυθμό της ανασεμιάς, της συνυφασμένης με τον πάλλοντα καρδιακό ρυθμό…

 

Ιωάννα Κόκλα

Ποιήτρια -συγγραφέας

Νικιάνα Λευκάδος

The post Η ζωτική ανασεμιά της ντοπιολαλιάς appeared first on My Lefkada.

Βραβευμένο βίντεο για το υποβρύχιο ψάρεμα γυρισμένο στο Μεγανήσι!

$
0
0

meganisi

Για 4η συνεχή χρονιά  πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας  η τριήμερη( 20-22/3) έκθεσηDeepex,  μια νέα καταδυτική διοργάνωση/έκθεση προϊόντων,  συνδυασμένη με μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων για την Κατάδυση και το Υποβρύχιο Κυνήγι. Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/3/2015 και ο διαγωνισμός καλύτερου video « spearfishing video awards», που ανέδειξε το καλύτερο video υποβρύχιου ψαρέματος με εξαιρετικά πλάνα από το όμορφο Μεγανήσι ! Ο δημιουργός του, Βίκτωρας Ζαφειρόπουλοςκαι οι ψαροκυνηγοί Δημήτρης Βόσιος και Μπάμπης Πλαστουργός  έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και την αγάπη τους για το νησί μας για να παρουσιάσουν μια εξαιρετική δουλειά που απέσπασε το 1ο βραβείο!

-Κώστας Κανέλλος (Σκρομ)

Απολαύστε το βίντεο, ειδικά οι φανατικοί του ψαρέματος θα το λατρέψουν:

Πηγή: Meginisitimes.gr

The post Βραβευμένο βίντεο για το υποβρύχιο ψάρεμα γυρισμένο στο Μεγανήσι! appeared first on My Lefkada.


Το «λαναριστήριο» της οδού Ναπολέων Ζαμπελίου

$
0
0
lanaristirio

Ο κυρ Λευτέρης περιτριγυρισμένος από υφαντά και μαθητές


 

Η ιστορία μιας λευκαδίτικης βιοτεχνίας, με αφορμή μια σχολική εργασία του 2000.

Όσοι περνούν από την οδό Ναπολέων Ζαμπελίου στην πόλη της Λευκάδας, στέκονται και θαυμάζουν το πέτρινο κτίριο που κυριαρχεί στο συγκεκριμένο σημείο. Το κτίριο που πρόσφατα ανακαινίστηκε, κουβαλάει μεγάλη ιστορία που λίγοι θυμούνται και ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν.

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια εκεί, στεγάζονταν το «λαναριστήριο» του κυρ Λευτέρη Φραγκούλη στο οποίο γίνονταν η επεξεργασία του πρόβειου μαλλιού. «Λανάρες» ονομάζονται οι μηχανές που μετατρέπουν το αγνό παρθένο μαλλί, σε φυτίλι.

lanara

Η «λανάρα»


Μετά το κλείσιμο του λαναριστήριου λόγω της συνταξιοδότησης του κυρ Λευτέρη, του ζητήθηκε να πουλήσει τα μηχανήματα στην Αθήνα, όμως εκείνος αρνήθηκε μιας και από τον Δήμο Λευκάδας του είχαν προτείνει να δημιουργηθεί ένα μουσείο για την επεξεργασία του μαλλιού. Πράγματι τα μηχανήματα δεν πουλήθηκαν αλλά παραχωρήθηκαν στον Δήμο Λευκάδας και μεταφέρθηκαν «προσωρινά» στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Καλαμιτσίου.

Δυστυχώς παρ” όλες τις εκκλήσεις του κυρ Λευτέρη τα μηχανήματα δεν αξιοποιήθηκαν αλλά αντιθέτως αφέθηκαν εκεί μέχρι που -σύμφωνα με πληροφορίες- έγιναν βορά στους περιπλανώμενους αθίγγανους παλιατζήδες.

fytiliara

Η «φυτιλιάρα»


Το μόνο που απέμεινε να θυμίζει το «λαναριστήριο» της οδού Ν. Ζαμπελίου, είναι μια αξιόλογη εργασία της δευτέρας τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας του 2000, την οποία μπορείτε να ξεφυλλίσετε παρακάτω.

Το κτίριο του "λαναριστήριου" όπως είναι σήμερα.

Το κτίριο του «λαναριστήριου» όπως είναι σήμερα.


 

 

The post Το «λαναριστήριο» της οδού Ναπολέων Ζαμπελίου appeared first on My Lefkada.

Το παλιό γεφύρι στα Πευκούλια

$
0
0

11159545_1016000415096814_176579642161057890_n

 

Ένα παραδοσιακό, ξεχασμένο κομψοτέχνημα του τόπου μας. 

Στην «Λαγκάδα» ή στα Πευκούλια όπως είναι πιο γνωστή σήμερα η περιοχή που βρίσκεται πριν από τον Άγιο Νικήτα, σε απόσταση πενήντα μόλις μέτρων από τον επαρχιακό δρόμο, υπάρχει το παλιό πέτρινο γεφύρι της Λαγκάδας.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Γ. Ροντογιάννη, το γεφύρι αποτελούσε το σύνορο της κοινότητας Τσουκαλάδων. Στην μια άκρη του γεφυριού υπήρχε ένα όμορφο πέτρινο στάδιο που έγραφε επάνω τον αριθμό 10. Δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας. Ο επαρχιακός δρόμος ήταν τότε πολύ στενός. Μάλιστα λέγεται ότι τα κάρα έφταναν μέχρι εκεί.

1907425_1016000391763483_1874198965577678207_n

10420315_1016000578430131_5336590727437192463_n

11146477_1016000418430147_1091337539497687037_n

Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων

The post Το παλιό γεφύρι στα Πευκούλια appeared first on My Lefkada.

Καί πάλι περί αἰσθητικῆς

$
0
0

Τό μποσκέτο, ὅπως ἦτανε τό 1964, (Πηγή: Βιβλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).


Άρθρο της κ. Χαράς Παπαδάτου-Γιαννοπούλου για τό ἀστικό πράσινο της Λευκάδας.

Αὐτή τήν φορά πρόκειται γιά τό ἀστικό πράσινο πού εἶναι ἐκ προοιμίου θέμα αἰσθητικῆς.

Οἱ χῶροι τοῦ ἀστικοῦ πρασίνου συνιστοῦν σημεῖα ἀναφορᾶς τοῦ πολεοδομικοῦ ἀλλά καί τοῦ κοινωνικοῦ ἱστοῦ μιᾶς πόλεως. Καί προσδιορίζουν μονοσήμαντα τό βαθμό τῆς πολιτιστικῆς βαθμίδας της.

Θά ξεκινήσω μέ μιά μικρή ἱστορικη εἰσαγωγή, πού θεωρῶ ἀναγκαία,  γιά νά κατανοήσει κ­ανείς τήν σπουδαιότητα τῶν χώρων αὐτῶν στίς πόλεις.

Ὁ ἐλεύθερος χῶρος στήν πόλη ἐπαιξε πάντα πρωτεύοντα ρόλο καί προσδιόρισε τόν βαθμό ἐλευθερίας καί οργανώσεως τῶν  κοινωνιῶν. Στήν ἱστορική διαδρομή τῶν πόλεων υπήρξαν εποχές που η φύση καί ο ελεύθερος χώρος προσδιόρισαν την φυσιογνωμία των πόλεων. Ὅπως καί άλλες πού τό στοιχεῖο αὐτό ἐλλείπει παντελῶς.

Μεγάλες καί εντυπωσιακές διαμορφώσεις πρασίνου συναντᾶμε στίς πόλεις τῆς  ἀνατολῆς στίς ἀπαρχές θά λέγαμε τῆς   ἱστορίας  τῶν πόλεων. Τό 2850 π.Χ. διαμορφώνεται ἡ ἀλλέα τῶν  Σφιγγῶν στίς  πυραμίδες τῆς  Gizeh. Ὁ Tuthmposes  ὁ  4os (1610 π.Χ.) συνδέει μέ ἕνα ἐντυπω­σια­κό σύστημα κήπων τὀ Lyxor καί τό Karnak, τίς δύο σημαντικές αὐτές ἱερές πόλεις τῆς Αἰγύπτου. Τό 1370 π.Χ. ὁ Εχνάτον, ὁ βασιλεύς Ἥλιος, χτίζει μιά καινούργια πρωτεύουσα τήν El Amarna,   ἡ ὁποία ἔχει ὅλα τά χαρακτηριστικά μιᾶς κηπουπόλεως. Οἱ κρεμαστοί κῆποι τῆς  Βαβυλώνας (605-562), ἀριθμοῦνται  στά 7 θαύματα τοῦ τότε κόσμου. Ὅλες αὐτές οἱ περίλαμπρες ἐγκαταστάσεις πρασίνου ἦταν ἀποκλειστικά γιά τήν ἄρχουσα τάξη.

Ἡ κατάσταση στήν ἀρχαία Ελλάδα ἀλλάζει ἄρδην. Μιά ἄλλη κοινωνία ζεῖ καί διαμορφώνει μιά ἐντελῶς νέα ἀντίληψη περί συγκροτήσεως τῆς κοινωνίας. Τῆς κοινωνίας τῶν ἐλευθέρων. Οἱ δημόσιοι χῶροι πού κατεῖχαν τό 30 – 40% τῆς ἐκτάσεως τῶν πόλεων (σήμερα δέν ξεπερνοῦν τό  2-3%) εἶναι γιά ὅλους τούς πολίτες. Ἐξ ἄλλου οἱ μεγάλοι δημόσιοι χῶροι εἶναι συστατικό τῆς ἀσκήσεως ἐξουσίας. Ἡ ἐκκλησία τοῦ Δήμου π.χ. στήν Ἀθήνα πού συνεδριάζει μέ 6.000  ἄτομα κάθε 9 ἡμέρες, ἔχει ἀνάγκη μεγάλου χώρου. Πέραν ὅμως αὐτῶν ἡ ἐν  γένει φιλοσοφία στήν ἵδρυση τῶν πόλεων εἶναι ἡ πεποίθηση ὅτι οἱ πόλεις εἶναι ἀναπόσπαστα κομμάτια τῆς φύσεως. Ἡ λεγόμενη σήμερα οἰκολογική διάστα­ση,  τό Genius Loci, διαπερνάει κυριολεκτικά  τήν πραγμάτωση τῶν πόλεων  τῆς  ἀρχαί­ας Ἕλλάδας. Εἶναι γνωστά τά ἱερά ἄλση, ἀκόμη τά ἱερά ἕλη. Ἀλλά καί ἡ ἐνσωμάτωση τῆς φύ­σεως στήν ζωή τῶν  Ἕλλήνων, ὅπως φαίνεται μέσα ἀπό τήν μυθολογία τους καί τήν μετέ­πει­τα  ἱστορική τους διαδρομή.

Στίς ἐπόμενες ἱστορικές περιόδους ἡ σχέση τοῦ πολίτη προς τόν κοινόχρηστο χῶρο χάνεται γιά τά ἑπόμενα 2500  περίπου χρόνια.

Στήν Ρώμη πολλά ἀνατρέπονται. Πρῶτον δέν θεωροῦν ὅτι ἡ πόλις καί τά κτίσματά της εἶναι στοιχεῖα τῆς φύσεως καί  διαφωνοῦν ριζικά μέ τήν ἀντίληψη τῆς  ἀρχαίας Ἑλλάδας. Ὁ Πλίνιος ὁ νεώτερος κατηγορεῖ τούς Ἕλληνες ὅτι συμπεριλαμβάνουν τήν φύση στά ὅρια τῆς πόλεως. Ἡ Ρώμη ἰδίως στήν περίοδο τῆς  παρακμῆς εἶναι τό πρότυπο γιά τίς σύγχρονες μεγα­λουπόλεις. Μεγάλες ἐγκαταστάσεις καί βίλλες γιά τούς πατρικίους καί τήν ἀνώτερη τάξη καί ἑξαώροφες πολυκατοικίες, χωρίς στοιχειώδεις ἐγκαταστάσεις ὑγιεινῆς, σέ ἄθλιες γειτονιές, γιά τόν κόσμο.

Τόν μεσαίωνα μέ τό φεουδαρχικό σύστημα ἡ ἔννοια τοῦ πρασίνου ἤ τῶν ἐλεύθερων χώρων στήν πόλη δέν ὑπάρχει. Τά μικρά πλατώματα–πλατεῖες στήν μεσαιωνική πόλη δημι­ουργοῦ­ν­ται τυχαία  ἀπό τήν συνάντηση δρόμων διαφορετικῶν κατευθύνσεων, οἱ ὁποῖοι συγ­κλί­νουν στό ἴδιο σημεῖο.

Οἱ έπόμενες ἱστορικές περίοδοι, (εἶναι ἡ ἐποχή πούἡ Εὐρώπη ἀνακαλύπτει τήν ἀρχαία Ἑλλάδα),  Ἀναγέν­νη­ση, Μπαρόκ, Ροκοκό χαρακτηρίζονται ἀπό τήν μεγάλη ἄνθηση έπιστημῶν καί τεχνῶν. Ἱδίως στήν ὀργάνωση τῶν πόλεων ἐπιδεικνύεται ὑψηλή αἰσθητική σέ ὅλους τούς τομεῖς. Τό ἴδιο καί στήν δημιουργία κήπων καί μεγάλων ἐγκαταστάσεων πρασίνου. Μόνο πού οἱ ἐγκατα­στάσεις αὐτές ἦταν χῶροι συνδυασμένοι μέ τά ανάκτορα  καί μέ τίς βίλλες τῶν  μεγάλων γαιοκτημόνων. Ὅχι γιά τόν κόσμο, ὁ ὁποῖος δέ εἶχε πρόσβαση σέ αὐτές.

Οἱ μεγάλες κοινωνικές ἀνακατατάξεις τοῦ 19ου αἰῶνα καί ὁ πρῶτος παγκόσμιος πόλεμος, ἀλλάζουν τό σκηνικό στήν Εὑρώπη. Ἡ στέγαση ἑκατομμυρίων ἀστέγων  φέρνει στό προ­σκήνιο τόν άνθρωπο σάν μονάδα σχεδιασμοῦ. Ἔτσι τό πράσινο στίς πόλεις παίρνει μιά ἐντελώς νέα διάσταση. Χῶρος ἀναψυχής, ἐπαφῆς μέ τήν φύση, χῶρος  γιά πολιτιστικές καί ἄλλες δραστηριότητες. Καί φυσικά πλέον γιά ὅλο τόν κόσμο. Τά τεῖχη τῶν  ὀχυρωμένων  πόλεων πέφτουν καί γίνονται περιφερειακές ζῶνες πρασίνου. (Βιέννη, Παρίσι κ.λ.π.).   Οἱ με­γα­λειώδεις εγκαταστάσεις πρασίνου π.χ. Βερσαλλίες διατηρούνται καί γίνονται ἐθνικά καί δημοτικά  πάρκα. Ὁ ἐλεύθερος χῶρος ἀποδίδεται, ὕστερα ἀπό 2500 περίπου χρόνια  ἀπό τόν καιρό τῆς ἀρχαίας Ἑλλάδας, ξανά στούς πολίτες.

Καί τώρα στήν Λευκάδα.

Μεταπολεμικά  ἡ ἐμπορευματοποίηση τῆς παραγωγῆς κατοικίας ὁδήγησε σέ ἀκραῖα φαινό­με­να μέ πολλές ἀρνητικές προεκτάσεις . Μία ἀπό αὐτές ἦταν ἡ δίωξη κυριολεκτικά τῶν ὑπαρ­χόντων χώρων πρασίνου καί ἡ ἄρνηση τῆς δημιουργίας νέων. Αὐτό ἔγινε καί στήν Λευκάδα παρά τό ὅτι ἡ βιομηχανία τῆς πολυκατοικίας  μέσα στήν παλιά πόλη δέν ὑπῆρξε, ἀντίθετα μέ τίς φιλότιμες προσπάθειες ὁρισμένων πού ἐπιθυμοῦσαν τήν κατεδάφιση της καί τήν ἀντικα­τάστασή της μέ πολυκατοικίες. Αὐτό ὅμως δέν ἐμπόδισε  τόν κατατρεγμό τῶν χώρων πρασί­νου σέ διάφορες περιόδους, ἰδίως στά χρόνια τῆς δικτατορίας.

Δύο Δήμαρχοι ὀργάνωσαν  τούς χώρους πρασίνου στήν πόλη. Ὁ Εὐστάθιος Βερροιώτης, ὁ πρῶ­τος λαϊκός Δήμαρχος τῆς Λευκάδας, πού  ἐκλέχθηκε γιά δύο συνεχόμενες θητείες ἀπό τό  1899 μέχρι τό 1907, καί ἀργότερα ὁ Δημήτριος Γιαννουλᾶτος, πού ἐκλέχθηκε γιά πρώτη φορά τό 1925 καί ἔκτοτε , ἐπανεξελέγη πολλές φορές ἀκόμη καί μετά τόν πόλεμο. Τα στοιχεῖα γιά τήν δρστη­ρι­ότητα τῶν δύο  Δημάρχων πῆρα ἀπό τό πολύτιμο βιβλίο τοῦ  Π. Κουνιάκη :  Ἡ Σύγχρονος  Λευ­κάς, 1860-1936.

Οἱ ὀργανωμένοι χῶροι πρασίνου στήν Λευκάδα πού ἐμεῖς μεγαλώσαμε ἦταν:

1. Ἡ μεγάλη πλατεῖα τῆς προκυμαίας πού στό διάβα τῶν χρόνων ἄλλαξε πολλές φορές.

παραλιακῆ  ζῶνη της Λευκάδας, ἀπό τὀ 1908

Φωτογραφία τῆς παραλια­κῆς  ζῶνης,ἀπό τὀ 1908,  ὅπου φαίνεται στό βάθος πυκνό καί ὑψηλό πράσι­νο. (Πηγή: Βιβλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).



Φωτογραφία τῆς παραλιακῆς  ζώνης, ἀπό τὀ 1910, πού διατη­ρεῖ­ται τό  πρά­σινο .

Ἀκόμη μιά Φωτογραφία τῆς παραλιακῆς ζώνης, ἀπό τὀ 1910, πού διατη­ρεῖ­ται τό πρά­σινο . (Πηγή: Βιβλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).


 2. Τό μποσκέτο πού ἀρχικά εἶχε  τό Ἡρῶον,  τήν στήλη τῶν πεσόντων τό 1897, στό σημεῖο

σήμερα πού ὑπάρχει ἡ στήλη γιά τόν Ἀ. Τζεβελέκη.  Καί αὐτός ἦταν χῶρος περιφραγμένος μέ κάγκελα καί μέσα ἦταν ἐπίσης  γεμᾶτος ἄνθη. Ὁ χῶρος ἦταν δωρεά  τῆς Ἀριστέας Μάνεση-Γιωργοθώμου  καί τόν διαρρύθμισε ὁ Εὐστάθιος Βερροιώτης.

Τό μποσκέτο, ὅπως ἦτανε τό 1964, (Πηγή: Βιβλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).

Τό μποσκέτο, ὅπως ἦτανε τό 1964, (Πηγή: Βιβλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).


Στόν χῶρο ἦταν τοποθετημένο  ἀρχικά τό Ἡρῶον τοῦ 1897. Στό ἐξαιρετικό βιβλίο, ΛΕΥΚΑΔΑ αλισάχνη στά ίχνη τῆς ζωής μας, τοῦ Βιβιοπωλείου Τσιρίμπαση, 2012, βρίσκουμε μέσα ἀπό τίς παλιές φωτογραφίες τίς ἀλλαγές τοῦ χώρου. Σέ φωτογραφία τοῦ 1956 φαίνεται ὁ χῶρος ὅπως τόν ξέραμε, μέ τήν στήλη τῶν πεσσόντων τοῦ 1897  μέσα. Σέ φωτογραφία τοῦ 1962  φαίνεται νά γίνονται ἔργα. Τό 1964 βλέπουμε τήν προτομή τοῦ Σικελιανοῦ στόν χῶρο. Τό 1970 σέ κά­ποια κατάθεση στεφάνου βλέπουμε ξανά τήν στήλη τῶν πεσόντων τοῦ 1897 στό χῶρο αὐτό. Μετά προφανῶς στά ἔργα πού γινότανε τήν ἐποχή καί ἄλλαξαν παντελῶς τήν μορφή τοῦ παράλιου χώρου, ξανάφυγε ἡ στήλη καί ἔμεινε  σκέτος κῆπος καί μάλιστα μικρότερος τοῦ ἀρ­χι­κοῦ, διότι πλέον εἶχαν προτεραιότητα τά καφενεῖα γιά θέσεις καθισμάτων. Σήμερα εἶναι ἐκεῖ ἡ στήλη πρός τιμήν τοῦ Ἀντ. Τζεβελάκη. Τήν μικρή αὑτή ἱστορία, πού μπορεῖ νά εἶναι καί ἐλλιπής τήν γράφω γιά νά καταλάβουμε μέ πόση προχειρότητα  ἀλλάζουμε χώρους τοῦ πο­λε­ο­­δομικοῦ ἱστοῦ, πού ἦταν συνδεδεμένοι μέ τήν ἱστορία τῆς πόλεως.  Καί αὐτό συνεβη, λίγο ἤ πολύ,  καί μέ τούς ἄλλους δημόσιους χώρους

3. Ὁ Ἀνθώνας τοῦ Βαλαωρίτη, ἀπέναντι ἀπό τήν Μητρόπολη ἥ ἡ Πλατεῖα Βαλαωρίτη ὅπως ὀνομαζότανε. Ἧταν ἔργο τοῦ   Εὐστ. Βερριοώτη.  Ἡ μεγάλος αὐτός κῆπος ἦταν καί αὐτός πε­ρι­φραγμένος μέ καλαίσθητη σιδεριά καί μέσα ὑπῆρχε κιόσκι πού ἀνέβαινε ἡ φιλαρμονική γιά νά παίξει. Ὁ χῶρος ἦταν ἐπίσης κατάφυτος μέ πολλά καί ὑψηλά δένδρα. Κάποια στιγμή μί­κρυνε,  γιά τήν ἀνέγερση τοῦ Νοσοκομείου. Ἕγινε ἀνακαίνιση τοῦ χώρου ἐπί Δημαρχίας Δ. Γιαν­νουλάτου καί ἀπεδόθη στήν κοινή χρήση.

Ἀριστερά ὁ Ἀνθώνας ἤ Πλατεῖα Βαλαωρίτη.

Ἀριστερά ὁ Ἀνθώνας ἤ Πλατεῖα Βαλαωρίτη. Ὁ δρόμος πρός τήν Κου-ζούμπεη, δεξιά τά σπίτια τῆς κοινούργιας χώρας, ὅπως λεγότανε. (Πηγή: Βιβλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).


 4. Ἡ πλατεῖα τῶν δικαστηρίων, πού ἦταν κατάφυτη. Ἡ δενδροφύτευση ἔγινε ἀπό τόν Εὐστ.

Βερριώτη στήν πρώτη θητεία του καθώς καί ἡ δενδροφύτευση τῆς Λεοφώρου Ἀλεξάνδρας μέχρι τοῦ Κουζούμπεη. Ὁ ὑπέροχος αὐτός δρόμος μέ τίς δενδροστοιχίες νά συγκλίνουν καί νά δημι­ουργοῦν ἕνα  καταπράσινο θόλο. Ὁ Εὐστ. Βερροιώτης ἐπίσης ἔκανε δενδροφύτευση σέ ὅλες τίς συνοικίες. Κάτι πού ἔκανε ἀργότερα καί  ὁ Δ. Γιαννουλᾶτος.

Ἡ πλατεῖα τῶν Δικαστηρίων μέ πυκνή καί ὑψηλή βλάστηση-εὐκα¬λύ¬πτους- ἦταν πράγματι, γιά ὅσους τήν θυμόμαστε, μιά ἐξαιρετική γωνιά τῆς πόλεως.  (Πηγή: Βιλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).

Ἡ πλατεῖα τῶν Δικαστηρίων μέ πυκνή καί ὑψηλή βλάστηση-εὐκα¬λύ¬πτους- ἦταν πράγματι, γιά ὅσους τήν θυμόμαστε, μιά ἐξαιρετική γωνιά τῆς πόλεως.
(Πηγή: Βιλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).


5. Ὁ παραλιακός ἀνθώνας ὅπου δέσποζε τό ἄγαλμα τοῦ Ἀριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Ὁ χῶρος ἦταν περιφραγμένος καί γεμᾶτος δέντρα καί ἄνθη ὅπως φαίνεται σέ  παλιότερες  φωτογρα­φίες. Στό βορειότερο τριγωνικό σχεδόν ἄκρο του,  ὑπῆρχε ἕνα μικρό καφενεδάκι, πού ἐντασ­σό­τανε ποιητικά θά ἔλεγα  ἀπό πλευρᾶς χλωρίδας, στό  ἀνθώνα. Ἡ κατασκευή του ἔγινε μόλις ανέλαβε Δήμαρχος ὁ  Ε. Γιαννουλάτος τό 1925.  Στόν χῶρο  ἐφυτεύφθηκαν νέα δένδρα, ἄνθη καί ἐξαιρετικά φυτά  τά ὅποία προσέφερε ἡ  Ζωή Ἰωάν. Βαλαωρίτου. Ἐκεῖ τοποθετήθηκε ἡ προτομή τοῦ Ἀριστ. Βαλωρίτη καί στήλη γιά τόν Λευκάδιο Χέρν.  Ὁ χῶρος ἔγινε μιά “πάντερπνος ὄασις” γιά τούς κατοίκους ὅπως ἀναφέρει ὁ Π. Κουνιάκης στό:  Ἡ Σύγχρονος  Λευκάς, 1860-1936. Ἐκεῖ ἑορτάσθηκε τά ἑκατό χρόνια ἀπό τῆς γεννήσεως τοῦ Βαλαωρίτη στήν ὁποία ἦρθαν μεγάλες προωπικότητες. Ὅπως ὁ τότε πρωθυπουργός Μιχαλακόπουλος, ὁ Κωστῆς Παλαμᾶς πού μίλησε, ὁ Ἄγγελος Σικελιανός καί πλῆθος ἄλλων ἐπιφανῶν ἐπισκε­πτῶν.

Ὁ παραλιακός  ἀνθώνας. Δεξιά μέσα στά δένδρα φαίνεται ἡ προ¬τομή τοῦ Ἀριστοτ. Βα¬λα¬ωρίτη. (Πηγή: Βιβλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).

Ὁ παραλιακός ἀνθώνας. Δεξιά μέσα στά δένδρα φαίνεται ἡ προ¬τομή τοῦ Ἀριστοτ. Βα¬λα¬ωρίτη.
(Πηγή: Βιβλιοπωλεῖον Τσιρίμπαση).


6. Ἕνας χῶρος γεμᾶτος εὐκαλύπτους ἀπέναντι ἀπό τό σημερινό πνευματικό κέντρο, πού σή­­μερα ἔχει γίνει νομίζω κάποιο νηπιαγωγεῖο.

7. Μέσα στό οἰκιστικό ἱστό ὑπῆρχε ἡ κεντρική πλατεῖα πού δροῦσε σάν κοινωνικό κέντρο γιά τήν ζωή τῆς πόλεως. Παλαιότερα πρός τήν ἀνατολικήν πλευρά τῆς πλατείας ὑπῆρχε  « …λιθίνη κλίμαξ μέ δύο ἀναβάσεις 3 – 4 μ. ὕψους καί ἀπό τήν κορυφήν τῆς κλίμακος αὐτῆς, οἱ  διάφοροι ρήτορες ἀνερχόμενοι ὡμίλουν πρός τό  πλῆθος… »(Π. Κουνιάκης ὅ.π.).

Ἀπολογισμός σήμερα:

Ὁ παραλιακός Ἀνθώνας δέν ὑπάρχει πιά. Ἔχει μετατραπεῖ σέ μιά ἀλάνα ὅπου κατά λάθος μερικά ἀγάλματα εἶναι ἐκεῖ  ἀτάκτως ἐρριμμένα. Ἀπό πράσινο μόνον γιά δεῖγμα.

Ὁ Ἀνθώνας Βαλαωρίτη δέν ὑπάρχει οὔτε σάν χῶρος. Μιά καί ἡ χρήση του ἄλλαξε. Καί φυσι­κά ἀπό πράσινο οὔτε λόγος.

Ἡ πλατεῖα Δικαστηρίων τιμωρήθηκε παραδειγματικά. Ξερρίζωσαν τά πάντα καί ἀντ’  αὐτοῦ βάλανε πλάκες ἄσπρες εἰδικές γιά τόν καλοκαίρινό  ἥλιο.

Τό μποσκέτο ὑπέστη πολλά δεινά καί ἀλλεπάλληλες ἀλλαγές ὅπως παραπάνω ἤδη παραπά­νω ἀναφέραμε.

Ὁ δρόμος τῆς Κουζούμπεης μέ τήν θαυμάσια θολωτή δενδροστοιχία ξερριζώθηκε καί αὐτός. Ὁ δρόμος διπλασιάστηκε σέ πλάτος καί στήν μεσαία νησίδα μποροῦσαν νά παραμείνουν τά δένδρα καί νά φυτεύσουν καί ἀπό τήν ἄλλη πλευρά ἄλλα, ὥστε τώρα νά εἴχαμε  δύο θολωτές δενδροστοιχίες,  δέν τό ἔκαμαν.   Πρόοδος, τί ἄλλο;

Καί βέβαια δέν ἀνήκω σέ αὐτούς πού λένε διηγώντας τα νά κλαῖς. Θεωρῶ ὅτι κάτι μπορεῖ νά γίνει ἐφ’ ὅσον ὑπάρχει θέληση. Καί βέβαια πλέον μέ λίγα χρήματα.

Βασικά μιλᾶμε γιά φυτοτεχνικές διαμορφώσεις ὅπου πλέον εἶναι δυνατόν.

Γιά τήν πλατεῖα τῶν δικαστηρίων θά μποροῦσαν νά φυτευτοῦν μερικοί εὐκάλυπτοι (εἰς ἀνάμνησιν τῶν ἐκτελεσθέντων), περιφερειακά τῆς πλατεῖας,  ὥστε νά προστεθεῖ λίγο πράσινο στό σημεῖο αὐτό καί νά προστατεύει  τό καλοκαίρι τούς διερχομένους ἀπό τόν ἐκτυφλωτικό ἥλιο.

Θά ἔπρεπε νά δοθεῖ μεγάλο βάρος στόν ἐμπλουτισμό  ὅλης τῆς οἰκιστικῆς περιοχῆς μέ τήν συμμετοχή τῶν γυναικῶν μέ ἄνθη. Βέβαια ὑπάρχουν οἱ ὡραιότατες μπουκαμβίλιες καί σέ μερικά σοκάκια πολλά ἄνθη. Ἔργο βέβαια τῶν γυναικῶν.  Ἀλλά θά μποροῦσαν νά γίνουν περισσότερα μιά καί ἡ αἰσθητική εἶναι πιά συνυφασμένη μέ τήν τουριστική κίνηση.

Μπουκαμβίλιες στήν  Χώρα   (Πηγή: aromalefkadas.gr).

Μπουκαμβίλιες στήν Χώρα (Πηγή: aromalefkadas.gr)

Πόλις Spello στήν  Perugia. Πράγματι ἕνα ἐντυπωσιακό ἀποτέλεσμα μέ ἄνθη                   ἀπό τά πιό συνηθησμένα.  Παράδειγμα προς μίμησιν.

Πόλις Spello στήν Perugia. Πράγματι ἕνα ἐντυπωσιακό ἀποτέλεσμα μέ ἄνθη ἀπό τά πιό συνηθησμένα. Παράδειγμα προς μίμησιν.


 Καί τώρα λίγα λόγια γιά τόν παραλιακό Ἀνθώνα. Οἱ δύο εἰκόνες τῆς προτομῆς τοῦ Βαλα­ωρίτη τά λένε ὅλα. Πῶς ἤτανε καί πῶς εἶναι. Δείχνουν δυστυχῶς μονοσήμαντα τίς διαφορές νοοτρο-μεταξύ τῶν δύο ἐποχῶν.

Ἡ προτομή ὅπως ἦταν. Πνιγμένη στόν κισσό. Δημι-ούργημα μιᾶς ἐποχῆς πού ὁ ρωμαντισμος ἦταν ἀ¬κόμη τρόπος ζωῆς καί ἐκφράσεως.

Ἡ προτομή ὅπως ἦταν. Πνιγμένη στόν κισσό. Δημι-ούργημα μιᾶς ἐποχῆς πού ὁ ρωμαντισμος ἦταν ἀκόμη τρόπος ζωῆς καί ἐκφράσεως.


Ἡ προτομή ὅπως κατάντησε, ἀπό πολλά χρόνια τώρα. Ἀπογυμνωμένη ἀπό τόν κισσό, ἀπό τά γύρω δένδρα καί βρώ­μικη. Καί τό ποίημα, «Ἡ πρός τήν πατρίδα ἀγάπη μου» μισοσβησμένο.

Ἡ προτομή ὅπως κατάντησε, ἀπό πολλά χρόνια τώρα. Ἀπογυμνωμένη ἀπό τόν κισσό, ἀπό τά γύρω δένδρα καί βρώ­μικη. Καί τό ποίημα, «Ἡ πρός τήν πατρίδα ἀγάπη μου» μισοσβησμένο.


Ἡ ἀπό λευκό μάρμαρο  προτομή ἔγινε τό 1925 μέ δαπάναις τοῦ Συλλόγου Λευκαδίων Ἀθηνῶν καί Πειραιῶς γιά τά ἑκατό χρόνια ἀπό τήν γέννησή του, μέ ἔρανο. Τό ποιημά του «Ἡ πρός τήν πατρίδα ἀγάπη μου», πού κοσμεῖ τόν λίθινο  κορμό πού ἐπικάθηται ἡ προτομή εἶναι μισο­βυσμένη.

Ἐκτός τοῦ ἀπογυμνωμένου Βαλαωρίτη στό χῶρο ὑπάχουν καί ἄλλα ἀγάλματα ὅπως:

Ἡ προτομή  τοῦ Ἄγγελου Σικελιανοῦ,  τοποθετημένη πάνω σέ μιά ἀκαλαίσθητη ὀρθογώνια κολώνα, ὀλίγον μπαταρισμένη. Ἡ προτομή αὐτή τήν στιγμή καλύπτεται ἀπό τά κλαδιά ἑνός ἀπο τά ἐλάχιστα δένδρα πού ὑπάρχουν ἐκεῖ.

Λίγο πιο πέρα εἶναι οἱ προτομές τοῦ  Γολέμη καί τῆς Κλεαρέτης Δίπλα-Μαλάμου. Καί στίς δύο περιπτώσεις τά γράμματα ἔχουν σβυστεῖ καί δέν μπρορεῖ κανείς νά ἀναγνωρίσει τίποτε.

Πρός τήν νότια πλευρά εἶναι ἡ προτομή τοῦ Λευκαδίου Χέρν, πού καί ἐκεῖ ἡ σκοῦρα πλάκα δέν βοηθάει τήν ἀνάγνωση γιά τό τιμώμενο πρόσωπο.

Καί τώρα σχετικά μέ τά Ἡρῶα, μιά καί ἔχουμε τρία. Ἕνα μέσα στόν Ἀνθώνα, τό πιό καλαίσθητο, πού ἔγινε γιά τούς πεσόντες τοῦ 1897 ἀπό τόν Βερροιώτη. Καί δύο  στό νοτιοανατολικό ἄκρο τῆς προκυμαίας: Ἕνα γιά τούς πεσσόντες στόν πόλεμο τοῦ 40, πρόχειρο καί ἀκαλαίσθητο καί ἕνα γενικῶς καί αὐτό κατά τήν γνώμη μου ἀκαλαίσθητο, μέ τήν ἐπιγραφή ὅπως φαίνεται παρακάτω στήν φωτογραφία.  Θά ἔπρεπε βέβαια νά ἔχουμε ἕνα Ἡρῶον,  πού θά συμπεριελάμβανε τά πάντα. Εἶναι κάτι πού πρέπει νά γίνει καί φυσικά εἶναι ἕνα σημαντικο ἔργο γλυπτκῆς μέ ὅ, τι αὐτό συνεπάγεται.

Ὁ Ἀνθώνας ὅπως εἶναι σήμερα. Ἀδιαμόρφωτος καί γυμνός.

Ὁ Ἀνθώνας ὅπως εἶναι σήμερα. Ἀδιαμόρφωτος καί γυμνός.



Ἡ προτομή τοῦ Ἄγγ. Σικελειανοῦ

Ἡ προτομή τοῦ Ἄγγ. Σικελειανοῦ 



Ἡ χαριτωμένη ὄντως στήλη τῶν πεσ-σόντων κατά τό 1897.

Ἡ χαριτωμένη ὄντως στήλη τῶν πεσ-σόντων κατά τό 1897.



Ἀγάλματα Γολέμη καί Κλεαρέτης Δίπλα-Μαλάμου

Ἀγάλματα Γολέμη καί Κλεαρέτης Δίπλα-Μαλάμου



Οἱ δύο ἀκόμη  στῆλες. Δεξιά ἡ στήλη μέ τά ὀνόματα τῶν πεσόντων κατά τόν πόλεμο τοῦ 40. Δεξιά μιά στήλη μέ  τό  ἀρχαιοελ¬ληνικό κείμενο:  ΤΕΘΝΑΜΕΝΑΙ  ΓΑΡ ΚΑΛΟΝ  ΕΝΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙΣΙ ΠΕΣΟΝΤΑ ΑΝΔΡ’ ΑΓΑΘΟΝ ΠΕΡΙ  Η ΠΑΤΡΙΔΙ ΜΑΡΝΑΜΕΝΟΝ,  τοῦ Τυρταίου.

Οἱ δύο ἀκόμη στῆλες. Δεξιά ἡ στήλη μέ τά ὀνόματα τῶν πεσόντων κατά τόν πόλεμο τοῦ 40. Δεξιά μιά στήλη μέ τό ἀρχαιοελληνικό κείμενο:
ΤΕΘΝΑΜΕΝΑΙ ΓΑΡ ΚΑΛΟΝ ΕΝΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙΣΙ ΠΕΣΟΝΤΑ ΑΝΔΡ’ ΑΓΑΘΟΝ ΠΕΡΙ Η ΠΑΤΡΙΔΙ ΜΑΡΝΑΜΕΝΟΝ,
τοῦ Τυρταίου.


Καί φθάνουμε στό διά ταῦτα.

Ἀεροφωτογραφία τῆς εἰσόδου τῆς πόλεως. (Πηγή: mylefkada.gr).

Ἀεροφωτογραφία τῆς εἰσόδου τῆς πόλεως. (Πηγή: mylefkada.gr).


Θεωρῶ ὅτι πρέπει νά γίνει ἄμεσα μιά ἀναδιάρθρωση στόν Ἀνθώνα, ἴσως καί σέ ὅλη τήν παραλιακή περιοχή μιά καί τά τμήματα πρασίνου, ἐκτός τοῦ Ἀνθώνα εἶναι ἀρκετά, ὅπως φαίνεται καί στήν παραπάνω ἀεροφωτογραφία. Ἡ περιοχή εἶναι ἡ βιτρίνα τοῦ νησιοῦ καί πρέπει νά ἐκπροσωπεῖ ἐπαξίως τόσο τούς κατοίκους καί τήν ἱστορία τοῦ χώρου ὅσο καί τούς ἐπισκέπτες.  Ἡ ἀναδιάρθρωση του, θεωρῶ, πρέπει νά βασίζεται πρῶτα στόν ἐμπλουτισμό τοῦ χώρου μέ χαμηλό καί ὑψηλό πράσινο καί στήν ἀναδιάταξη τοῦ χώρου μέσω πάντα τῶν φυτῶν. Ὁ χῶρος δέν εἶναι μικρός. Μπορεῖ κανείς νά κάνει πολλά πράγματα, ἀρκεῖ νά ξέρει.

Τά παραδείγματα γύρω μας πολλά. Ἡ πρώτη φωτογραφία εἶναι ἀπό ἀπό τόν Δημοτικό Κῆπο τοῦ Ἀγρινίου πού ἔχουν κάνει ἀξιοπρόσεκτες φυτοτεχνικές διαμορφώσεις στούς χώρους πρα­σίνου τους. Οἱ λοιπές φωτογραφίες ἀπό διαφόρους κήπους στήν Ἑλλάδα, ἐκτός τῆς τελευταίας πού εἶναι ἀπό τήν Ἰταλία.

δημόσιοι κηποι

Θά πρέπει περιφερειακά νά φυτευθεῖ μέ ἀειθαλεῖς καλλωπιστικούς  θάμνους (φυτοφράχτες)  πού μποροῦν νά κλαδεύονται στό ὕψος καί τό σχῆμα πού θέλουμε, ἔτσι ὥστε νά ὁριοθετηθεῖ ἀπό τούς γύρω δρόμους.

Μέ βάση τήν διαμόρφωση στό ἄγαλμα τοῦ Βαλαωρίτη, πού πρέπει νά καθαρισθεῖ καί νά φυτευτοῦν μερικές ρίζες κισσοῦ (δέν κοστίζουν τίποτε),  ὥστε νά μήν δίνει αὐτό τό τραγικό θέαμα, πρέπει νά γίνει ἡ ἀναδιάρθρωση τῶν χώρων πού θά ὑποδεχθοῦν τά ἀγάλματα τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων τοῦ νησιοῦ. Καί πρῶτόν τοῦ Σικελιανοῦ πού θά πρέπει νά σχεδιασθεῖ μιά καλλίτερη βάση ἀπό αὐτή πού ἔχει τώρα, ἀντάξια τοῦ μεγέθους του.  Καί  στήν συνέχεια οἱ προτομές τῶν ἄλλων πού ὑπάρχουν ἐκεῖ. Καί φυσικά νά προβλεφθεῖ χῶρος γιά δυό ἀκόμη μεγάλες πανελλήνιες πνευματικές φυσιογνωμίες  τοῦ Ἰωάννου καί τοῦ Σπυρίδωνος Ζαμπελίου. Οἱ θέσεις θά πρέπει νά ὁριοθετοῦνται μέσω φυτοτεχνικῶν διαρρυθμίσεων,  ὥστε νά ξεχωρίζουν ἀπό τήν ὑπόλοιπη ἐπιφάνεια πρασίνου, ἡ ὁποία θά πρέπει νά εἶναι, ἐκτός τοῦ γκαζόν, ἐμπλουτισμένη μέ ἄνθη. Καί φυσικά θά πρέπει νά προβλε­φθεῖ χῶρος γιά τό ἑνιαῖο  Ἡρῶον. Ὁ χῶρος θά εἶνα περιηγήσιμος, μέσω δικτύου διαδρόμων.

Παράδειγμα διαμορφώσεως πάρκου ἀπό τήν Θεσσαλονίκη

Παράδειγμα διαμορφώσεως πάρκου ἀπό τήν Θεσσαλονίκη


Ὁ Ἁνθώνας θά μποροῦσε νά προσφέρει στόν ἐπισκέπτη  τήν γνωριμία μέ τούς βασικότερους πνευματικούς ἐκπροσώπους τοῦ νησιοῦ. Κάτι ἀνάλογο θέ ἔπρεπε νά γίνει καί στόν κῆπο τοῦ Μαρκᾶ, μιά καί ἐκεῖ ὑπάρχει ἡ προτομή τοῦ Νίκου Σβορώνου καί ἄλλες ἀναθηματικές στῆλες.

Οἱ δημόσιοι αὐτοί χῶροι πρασίνου μποροῦν νά διηγηθοῦν τήν ἱστορία τοῦ τόπου.

Μιά καί ὕστερα ἀπό 60 χρόνια Γιορτῶν λόγου καί Τέχνης (ἄς μοῦ ἐπιτραπεῖ  μιά παρένθεση),  δέν ἔ­χουμε ἀκόμη νά ἐπιδείξουμε μιά αἴ­θου­σα ἀφιερωμένη στόν  Βαλαωρίτη, τόν Σικελιανό ἀλλά καί γιά τούς ἄλλους πνευμα­τι­κούς ἀν­θρώπους τοῦ νησιοῦ μας. Καί ἐδῶ δικαιώνεται ὁ Π. Ροντογιάννης πού ἔγραψε ὅτι οἱ Γιορτές χάσανε τόν πνευματικό τους χαρακτήρα καί γίνανε θέαμα καί νταβαντοῦρι. (Ι.Τ.Λ. Β’τόμος σ. 624).  Διότι πῶς εἶναι δυνατόν ἕνα νησί μέ τέτοιες μεγά­λες προσωπικότητες νά μήν ἔχει νά ἐπιδείξει ἕνα μουσειακό χῶρο ἀφιερωμένο σέ αὐτούς. Αὐτό δείχνει ὅτι οἱ ἀξίες ἄλλαξαν καί δέν ἐνδιαφερόμαστε πλέ­ον γιά τέτοια θέματα. Ἐξ ἄλλου καί αὐτὀ ἀποδεικνύεται ἀπό τό ὅτι παρά τήν ὕπαρξη μελέτης, χρηματοδοτήσεως ἀλλά καί δημο­πράτησης τοῦ ἔργου γιά τήν ἀνακαίνιση τοῦ κτηρίου Ζαμπε­λίων, (ἑνός ἀπό τά σημαντικότερα κτήρια τῆς παραδοσιακῆς μας ἀρχιτεκτόνικῆς),  τό ἔργο σταμάτησε. Καί ἐπί­σης παρά τό ὅτι ὁ Κ. Σερεπίσιος κληροδότησε  τό σπίτι του στήν Λευκάδα, ἡ Λευκάδα τό ἀρνήθηκε, (ἕνα ἐπίσης ἀπό τά σημαντικότερα καί μεγαλύτερα κτήρια τῆς παρα­δοσιακῆς μας ἀρχιτεκτόνικῆς). Μόνο μέ τά δύο αὐτά οἰκήματα ἡ Λευκάδα θά εἶχε σπουδαίους χώρους γιά νά ἀναπτύξει μέσω ἀρχείων, βιβλίων, φωτογραφιῶν, πολυμέσων, τίς σημαντικές προσω­πικό­τητες τοῦ νησιοῦ. Καί δέν εἶναι τυχαῖο ὅτι ἔχουμε αἴθουσα γιά τόν Λευκάδιο Χέρν (καλό βέ­βαια καί αὐτό) ἀλλά δέν ἔχουμε αἴθουσες γιά τούς δικούς μας, μεγάλους τῆς ἑλληνικῆς καί τοπικῆς ἱστορίας. Καί σχετικά μέ

τήν διαχείρηση τῶν ὑπαρχόντων χώρων ὑπάρχει πρόβλημα. Πολύ σοβαρό. Παραπέμπω σέ εὔστοχο πρόσφατο ἄρθρο  σχετικά μέ τό θέμα. (Δ. Σολδᾶτος, Ὁ τάφοςτοῦ Βαλαωρίτη,Τύπος Λευκαδίων,  27-2-2015).  Αὐτό  ὅλα, εἶναι μιά ἄλλη τραγική ἱστορία ἀλλά  κλείνω   ἐδῶ τήν παρένθεση αὐτή.

Δύο Δήμαρχοι ὀργάνωσαν  τούς χώρους πρασίνου στήν πόλη.
Ὁ Εὐστάθιος Βερροιώτης, καί ὁ Δημήτριος Γιαννουλᾶτος

Ὁλοκληρόνωντας τό μικρό αὐτό ἀφιέρωμα στούς χώρους πρασίνου  εὔχομαι  νά τεθεῖ τό ση­μαντικό αὐτό κεφάλαιο πάλι ἐπί τάπητος. Δέν εἶναι δύσκολο καί δέν χρειάζονται καί ἰδιαί­τερα χρήματα. Τό μόνο πού χρειάζεται εἶναι γνώση τοῦ θέματος καί εὐαισθησία. Οἱ Δῆμοι στίς ἀρχές τοῦ 20οῦ αἰῶνα (ἐν μέσω πολέμων καί ἐθνικῶν καταστροφῶν) εἶχαν σίγουρα πολύ λιγότερα χρήματα ἀπό ὅτι σήμερα παρά τήν κρίση.

Εἶναι ὅμως καί κάτι ἄλλο σέ ἕνα νησί πού ἔχει προσανατολισθεῖ στήν ὑποδοχή τουριστῶν. Δέν εἶναι δύσκολο νά ἑτοιμάσει κανείς μιά εἰδική μικρή ἐγκατάσταση, ὥστε οἱ ξένοι μέ γρή­γορο καί εὔκολο τρόπο νά ἐνημερώνονται  γιά ὅλα τά σχετικά μέ τό νησί. Τήν ἱστορία του, τήν φύση του, τίς δυνατότητες διαμονῆς κ.ἄ.  Γιά τόν λόγο αὐτό θά ἔπρεπε νά προβλεφθεῖ  ἕνας μικρός χῶρος,  ἕνα καλαίσθητο κιόσκι, πού μέσα θά ὑπῆρχε μιά ὀθόνη καί μέ ἕναν ὑπολο­γιστή καί μέ τήν χρήση πολυμέσων θά μποροῦσε κανείς νά παρακολουθεῖ στήν ὀθόνη καί σέ διάφορες γλῶσσες τά πάντα γιά τό νησί. Κάτι πού θά μποροῦσαν νά τό χειρίζοτνται  μόνοι τους οἱ ἐπισκέπτες. Εἶναι κάτι πού γίνεται ἤδη συχνά καί προσφέρει τεράστιες ὑπηρεσίες στήν ἐνημέωση τῶν ξένων ἀλλά καί τῶν κατοίκων, πού πολλά σήμερα δέν γνωρίζουν γιά τόν τόπο τους.

Εἶναι ἕνας σύγχρονος τρόπος μέσω τῆς τεχνολογίας πού ἔχουμε στήν διάθεσή μας νά διη­γηθοῦμε αὐτά πού τώρα μέ κανένα ξεναγό δέν θά μπορούσαμε νά καταφέρουμε νά ποῦμε. Ὁ μικρός αὐτός χῶρος μπορεῖ νά τοποθετηθεῖ σέ πολλα σημεῖα. Ἴσως στο σημεῖο πού ὑπῆρχε τό παλιό καφενεδάκι στό βόρειο τμῆμα τοῦ Ἀνθώνα.

Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου
Ἀρχιτέκτων

The post Καί πάλι περί αἰσθητικῆς appeared first on My Lefkada.

Οστομάχιον: Ένα αρχαίο παιχνίδι αποκαλύπτεται στην Καρυά

$
0
0

DSC04806km

Ένα από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια της αρχαιότητας, το «Οστομάχιον» μας συστήνει ο Χρήστος Λ. Σταύρακας στο ανακαινισμένο εργαστήρι του που εδρεύει στην Καρυά. Ο Καρσάνος δημιουργός μεταμόρφωσε το παλιό πέτρινο σπίτι σε έναν ξεχωριστό χώρο δημιουργίας, στο εσωτερικό του οποίου φιλοξενεί και οικογενειακά κειμήλια, αντικείμενα που συνδέονταν με την καθημερινότητα των ανθρώπων περασμένων ετών.

Μέσα σε λίγα τετραγωνικά διαμόρφωσε το προσωπικό του εργαστήριο σε έναν μοναδικό χώρο που συγκεντρώνει πολύτιμα, μουσειακά πλέον, δημιουργήματα των προγόνων του καθώς και μια σειρά έργων του, μεταξύ των οποίων το χειροποίητο επιτραπέζιο παιχνίδι, οστομάχιο.

Στην είσοδο του εργαστηρίου υπάρχει μια σειρά χειροποίητων πινάκων που απεικονίζουν την εξέλιξη της ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα έως την νεότερη ιστορία.
Ένα εντυπωσιακό έκθεμα βρίσκεται στο βάθος, ακριβώς απέναντι από την είσοδο. Πρόκειται για μια χειροποίητη αλευρομηχανή, δημιούργημα του παππού του, Λεωνίδα που χρονολογείται τη δεκαετία του ’40 και κατασκευάσθηκε προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες της οικογένειας.

Οι χώροι είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του καλλιτέχνη αλλά και του επισκέπτη.

Το εργαστήριο βρίσκεται στην Καρυά Λευκάδας, στην έξοδο προς Εγκλουβή ενώ μπορείτε να γνωρίσετε τον Χρήστο και το εργαστήρι του διαδικτυακά στο
http://facebook.com/www.ostomachion

DSC04796 DSC04797 DSC04800,, DSC04801 DSC04803 DSC04804

Via karyalefkadas.blogspot.gr

The post Οστομάχιον: Ένα αρχαίο παιχνίδι αποκαλύπτεται στην Καρυά appeared first on My Lefkada.

Αποστολή του ANT1 στη Λευκάδα

$
0
0

ant11

Μπορεί η επαρχία να κρατήσει τους νέους της;

Η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 συναντά στο νησί μας νέους ανθρώπους που ξεδιπλώνουν τις ανησυχίες τους και τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Δείτε το απόσπασμα [εδώ]

 

The post Αποστολή του ANT1 στη Λευκάδα appeared first on My Lefkada.

Viewing all 174 articles
Browse latest View live